Amelia Earhart: femeie, pilot, pionier, legendă jpeg

Amelia Earhart: femeie, pilot, pionier, legendă

📁 Biografii
Autor: Redacția

Pe 11 ianuarie 1935, Amelia Earhart devenea prima persoană care a zburat din Hawaii în California. Doar doi ani mai târziu, Earhart, unul dintre pionierii aviației americane – a fost prima femeie-pilot care a traversat în zbor Oceanul Atlantic –, dispărea în mod misterios în timpul unui zbor, încercând să devină prima persoană care să zboare în jurul Globului pe la Ecuator. 

În timp ce Smaranda Brăescu este, probabil, cea mai cunoscută femeie-aviator din istoria României, la nivel internațional distincția îi revine americancei Ameliei Earhart. Născută în 1897, Earhart a fost a 16-a femeie din istorie care a primit o licență de pilot. Aviația a fost marea ei pasiune și toată viața a încercat să-și depășească limitele și să bată recorduri:a fost prima femeie care a traversat în zbor Oceanul Atlantic (în 1928), precum și prima persoană care a traversat atât Atlanticul, cât și Pacificul. Și-a propus de asemenea să devină prima persoană care să zboare în jurul Globului, dar această ambiție i-a adus și moartea. Ea a dispărut în timpul unui zbor în iulie 1937, iar rămășițele ei nu a fost găsite nici până în ziua de astăzi. 

În timpul Primului Război Mondial, Amelia Earhart a lucrat ca voluntar pentru Crucea Roșie îngrijind soldați răniți. Mulți dintre veteranii cu care a intrat în contact erau piloți, astfel că tânăra a dezvoltat o admirație pentru aviatori. În 1920, la un spectacol aviatic, s-a urcat pentru prima dată la bordul unui avion, iar acest moment i-a schimbat viața. Și-a dat seama pe loc că trebuie neapărat să învețe să zboare și a făcut tot posibilul să strângă banii necesari pentru un curs de pilotaj.  În vara anului 1921 și-a cumpărat primul avion, pe care l-a numit „Canarul”, și și-a propus să-și facă un nume în lumea aviației. Câteva luni mai târziu, stabilea primul record:a zburat la o altitudine de 4200 de metri, un record pentru o femeie-pilot. 

sn ts 122210 hdr jpg jpeg

După câțiva ani dificili din punct de vedere financiar, care au ținut-o departe de pasiunea ei, Amelia Earhart s-a dedicat complet aviației începând cu anul 1927. În același an, Charles Lindberg devenea prima persoană care a traversat Atlanticul în zbor, eveniment ce a stârnit interesul pentru ca un astfel de record să fie stabilit și de o femeie. Ameliei Earhart i s-a propus să încerce, chiar dacă opinia generală a vremii era că o astfel de aventură era prea periculoasă pentru o femeie. Earhart a avut însă succes:a traversat Atlanticul în data 17 iunie 1928, dar nu singură. Avea să facă asta în mai 1932, când a zburat din Harbour Grace, Newfoundland, până în Irlanda de Nord. 

Pe 11 ianuarie 1935 Amelia Earhart a mai stabilit un record – a zburat singură din Hawaii până în California, devenind astfel prima persoană care a zburat atât peste Oceanul Atlantic, cât și peste Oceanul Pacific. În același an, Amelia a mai zburat singură de la Los Angeles la Mexico City, apoi din Mexico City la New York, și a început să se gândească la provocarea supremă:un zbor în jurul Globului. 

Prima circumnavigare în zbor fusese făcută în 1924 de către o echipă de aviatori americani, astfel că Earhart a decis să stabilească un record zburând în jurul Globului pe la Ecuator. Aventura urma să pornească din Hawaii, de unde Earhart și echipa ei urmau să zboare peste Oceanul Pacific, spre Australia, iar de acolo spre India, Africa, Florida și înapoi în California. 

Planul inițial a fost schimbat însă după unele probleme întâlnite în prima parte a zborului. După un incident din Hawaii, Earhart a decis să schimbe traseul și să zboare de la Est spre Vest. A pornit astfel spre Florida, iar de acolo spre America Centrală și de Sud, apoi Africa. A traversat Africa și Oceanul Indian, ajungând în Noua Guinee pe 29 iunie 1937. Realizase ¾ din traseu și îi rămânea ultima parte:traversarea Pacificului. 

Din Noua Guinee, Amelia Earhart trebuia să zboare către Insula Howland, situată între Australia și Hawaii. A pornit la drum pe 2 iulie 1937 alături de Fred Noonan. Din cauza unor probleme apărute, între care și folosirea unor hărți nepotrivite, cei doi nu au ajuns la destinație și, rătăcind în aer, au rămas fără combustibil. 

Căutările celor doi au început imediat după dispariție, președinte Roosevelt autorizând un fond de 4 milioane de dolari dedicat acestui scop. Însă rămășițele lor sau ale avionului acestora nu au fost găsite niciodată. Operațiunea de căutare s-a încehiat oficial pe 18 iulie 1937, iar Amelia Earhart a fost declarată decedată în 1939. 

Dispariția sa a dat naștere mai multor teorii, inclusiv teorii ale conspirației potrivit cărora Amelia Earhart s-ar fi aflat de fapt într-o misiune de spionaj și ar fi fost capturată de japonezi. Cele mai credibile teorii susțin însă fie moartea celor doi pe mare, fie că Earhart și Noonan ar fi reușit să aterizeze pe o insulă, unde au murit ulterior. Această ultimă variantă s-ar putea susține și prin dovezi – recent, pe insula Nikumaroro din Pacific au fost descoperite obiecte precum resturi de haine, unelte sau un recipient de cremă pentru pistrui.

Moartea Ameliei Earhart rămâne un mister. Însă nu și viața ei – a fost un adevărat un pion al aviației, dar și o femeie încrezătoare care a avut un rol important în schimbare percepției societății despre femei și posibilitățile lor. Amelia Earhart a vrut mereu să demonstreze că femeile pot excela în orice profesie, la fel ca bărbații, și că trebuie să stea pe picior de egalitate cu aceștia.