Alexandru Suțu, primul medic psihiatru din România  jpeg

Alexandru Suțu, primul medic psihiatru din România

📁 Biografii
Autor: Redacția

Istoria psihiatriei moderne românești se leagă de activitatea medicului Alexandru Suțu (1837-1919). Născut într-o mare familie boierească, acesta studiază la Atena și la Paris și ajunge să profeseze zeci de ani în cadrul Ospiciului Mărcuța. În martie 1866 este angajat ca medic, iar câțiva ani mai târziu ajunge director al acestei instituții. 

Situația „smintiților” din țară era una neclară, iar procedurile medicale, nespecializate pe acest segment. Ospiciul Mărcuța a fost înființat în 1839 pentru a primi alienați din toată țara, însă medicii nu aveau pregătiri orientate spre acest tip de medicină. Alexandru Suțu este primul psihiatru care lucrează în țară și reușește să separe acest domeniu de medicina generală, scrie Dr. Nicoleta Bădilă, muzeograf în cadrul Secției Istorie din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, pe pagina de Facebook a instituției.

Alexandru Suțu este autorul primul tratat de pshiatrie, „Alienatul în fața societății și a științei”, apărut în 1877, și creatorul primei catedre dedicată acestei discipline la Facultatea de Medicină din București, în 1897. Anterior, acesta ținuse un curs de clinica “boalelor mentale” specializat în patologie și clinică psihiatrică. Pentru a-și proba o parte din teorii și a răspunde nevoilor pe care instituțiile de stat nu le puteau întâmpina, doctorul Suțu a înființat, în 1877, sanatoriul privat „Caritatea”. 

Spre deosebire de Ospiciul Mărcuța, la „Caritatea” se tratau și membri ai familiilor de boieri care evitau să apeleze la serviciile de stat. Ca o extensie a practicii sale psihiatrice, Suțu a fost fost numit expert în psihiatrie medico-legală, ceea ce însemna că el examina posibilii alienați care comiseseră crime și stabilea responsabilitatea sau iresponsabilitatea acestor inculpați. 

În colecția Muzeului Municipiului București se află un portret al doctorului Șuțu din 1912 (foto sus). Acesta îl înfățișează frontal, ca un bărbat în vârstă, cu calviție și barba albă pe care a purtat-o o mare parte din viața sa. 

Bibliografie: 

Valentin Veron–Toma, Alexandru Sutzu. Începuturile psihiatriei științifice în România secolului XIX-lea, editura Domino, 2008
Dr. Iacob Felix, Istoria igienei în România în secolul al XIX-lea și starea ei la începutul secolului al XX-lea, București, Institutul de Arte Grafice Carol Gobl, 1901
Dr. Pompei Gh. Samarian, Medicina și farmacia în trecutul românesc, vol. II (1775-1834), București, Tipografia Cultura, 1938