Alexandre Walewski, fiul nelegitim al lui Napoleon Bonaparte jpeg

Alexandre Walewski, fiul nelegitim al lui Napoleon Bonaparte

Despre via┼úa amoroas─â a lui Napoleon Bonaparte exist─â numeroase pove┼čti ┼či intrigi. Cu toate acestea, ├«ntreaga lume ┼čtie care au fost marile iubiri ale ├«mp─âratului francez:Jos├ęphine de Beauharnais, prima so┼úie a sa, ┼či contesa  Maria Walewska. Mai pu┼úin cunoscut este faptul c─â cea din urm─â i-a d─âruit un fiu. Alexandre Colonna-Walewski, care urma s─â devin─â unul dintre oamenii de ├«ncredere a lui Napoleon al III-lea, nu a fost niciodat─â recunoscut oficial de c─âtre Bonaparte.

wla jpg jpeg
Contesa Maria Walewska

Contesa Maria Walewska

Pe 4 mai 1810, ├«ntr-un ora┼č din apropierea Var┼čoviei,  frumoasa contes─â polonez─â, Maria Walewska, a adus pe lume un b─âiat:Alexandre Florian Joseph Colonna Walewski. Cu toate c─â ├«ntreaga lume vuia c─â este copilul lui Napoleon I, b─âiatul a fost recunoscut de c─âtre so┼úul contesei, Athanasius Walewski. Alexander ┼či mama lui s-au mutat la Paris, la ordinele ├«mp─ârului, acesta dorind s─â ├«┼či aib─â fiul c├ót mai aproape. ├Än 1815, Napoleon ├«ns─â avea s─â fie exilat pe insula Sf├ónta Elena, unde a murit ├«n 1821. Micul Walewski a r─âmas ┼či f─âr─â mam─â, ├«n 1817. Orfan fiind, el a r─âmas sub protec┼úia unchiului s─âu, ├«n Polonia. ├Än acea vreme, ┼úara natal─â a lui Alexander se afla sub domina┼úia Imperiului Rus, iar la v├órsta de 14 ani i s-a cerut s─â se al─âture armetei ┼úariste. El a refuzat ┼či a fugit ├«n Londra, iar mai apoi ├«n Paris.

conte jpg jpeg
Tânărul Alexander

Tânărul Alexander

├Än Fran┼úa ┼či-a g─âsit ad─âpostul pentru pu┼úin timp, guvernul francez refuz├ónd ini┼úial cererea de extr─âdare ├«naintat─â de c─âtre ┼óarului Alexandru I. Odat─â cu venirea la conducere a lui Ludovic-Filip, lucrurile s-au schimbat, Alexandre fiind trimis ├«napoi ├«n Polonia. Aici, el s-a al─âturat revolu┼úionarilor ÔÇô ├«n perioada 1830-1831 ├«n Polonia a avut loc o rebeliune armat─â ├«mpotriva Imperiului Rus, cunoscut─â sub numele de Revolta din Noiembrie sau Revolu┼úia Cade┼úilor. Alexander a fost trimis ca reprezentat diplomatic ├«n Anglia. Datorit─â carismei ┼či inteligen┼úei sale, ┼či-a f─âcut mul┼úi prieteni ─ân cercurile ├«nalte. S-a c─âs─âtorit cu lady Catherine Montagu, cu care a avut doi copiii. ├Äns─â umbra tragediei l-a urm─ârit:at├ót copiii, c├«t ┼či so┼úia lui au murit.

De la sabie la condei

Devastat, ┼či profit├ónd c─â ├«n ┼úar─â situa┼úia politic─â se schimbase el a depus ├«n Fran┼úa cereri de naturalizare, ca mai apoi s─â se ├«nroleze ├«n armata francez─â. El a luptat pe fronturile din Algeria, unde a fost numit c─âpitan al Legiunii Str─âine a Armatei Franceze. ├Än 1837, el a demisionat, dedic├óndu-se scrisului. Se spune c─â a colaborat chiar ┼či cu Alexandre Dumas tat─âl.  ├Än 1840, Adolphe Thiers, pe atunci prim-ministru al Fran┼úei, cump─âr─â ziarul pe care Walewski ├«l de┼úinea, Le Messager des Chambres, ┼či ├«l trimite ├«ntr-o misiune ├«n Egipt. Fiind un bun diplomat ├«nc─â din tinere┼úe, ├«n guvernul lui Fran├žois Guizot este trimis ├«n capitala Argentinei, Buenos Aires, pentru a lua leg─âtura cu ambasadorul britanic, John Cradock.

Omul de încredere a lui Napoleon al III-lea

Cariera lui Alexandre Walewski de diplomat ┼či om politic a luat amploare odat─â cu venirea la putere a lui Napoleon al III-lea. A fost delegat ca trimis extraordinar la Floren┼úa ┼či Regatul Napoli. Apoi a fost trimis la Londra, unde a fost acuzat c─â ar fi anun┼úat o lovitur─â de stat pl─ânuit─â de c─âtre prim ministrul, lordul Palmerston.  ├Än 1855, Alexandre a devenit ministru al Afacerilor Externe. Din aceast─â pozi┼úie, el a putut organiza vizita v─ârului s─âu, ├«mp─âratul Napoleon al III-lea, ├«n Londra ┼či o bun─â rela┼úie ├«ntre Curtea Francez─â ┼či cea a reginei Victoria a Angliei.  ├Än 1860, Alexandre a devenit Ministru de Stat, func┼úie pe care a de┼úinut-o p├ón─â ├«n 1863. S-a al─âturat Corpului Legislativ, ┼či a devenit ┼či pre┼čedintele Camerei Deputa┼úilor.  ├Än 1866, Alexandre a devenit duce, membru al Academiei de Arte Frumoase ┼či Cavaler de Malta. Walewski a murit la Strasbourg, pe 27 septembrie 1868 ┼či este ├«nmorm├óntat ├«n Paris.

Descenden┼úa lui Alexandre Walewski din familia Bonaparte  a fost confirmat─â ├«n 2013, c├ónd au fost luate probe de ADN de la Charles Napol├ęon, nepotul lui Napoleon Bonaparte din partea fratelui s─âu.