Oglinda din bronz poate fi admirată în cadrul expoziției „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului)

Zeița din oglindă: Un obiect prețios de patrimoniu, restaurat la Timișoara

📁 Muzeele României
Autor: Redacția

Oglinda din bronz din imaginea de mai jos face parte din colecțiile vechi ale Muzeului Național al Banatului. Considerată mult timp de origine romană, aceasta se dovedește a fi una de origine etruscă.

Pe reversul oglinzii este reprezentată o zeiță războinică înaripată cu scut rotund în mâna stângă (posibil Nike sau Athena). Părul îi este ridicat la ceafă și poartă cercei.

Oglinzile pot fi adesea găsite în mormintele romane împreună cu alte obiecte din viața de zi cu zi dar care o însoțesc pe decedată și în lumea de dincolo: piepteni, chei, recipiente de parfum, instrumente de tors și o mare varietate de bijuterii. Obiectele personale care i-au adus decedatei succes și prosperitate în viață devin simboluri legate de statutul ei social în lumea de dincolo, fiind în același timp o afirmare a imortalității sale.

Prețiosul obiectul a trecut printr-un proces de restaurare și conservare în anii ’80, dar aspectul ei a suferit în timp, fiind nevoie de o nouă intervenție. Una de curățare, dar și conservare, astfel încât deteriorarea metalului să fie stopată. Aceasta a fost realizată de către restaurator Mariana Matyas, de la Muzeul Național al Banatului.

Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului
Foto: Facebook / Muzeul Național al Banatului

Oglinda din bronz poate fi admirată în cadrul expoziției „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 18:00, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia din din cetatea Timișoarei.

Bibliografie:

  • dr. Ștefana Cristea, „Zeii tangibili. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică”
Mai multe pentru tine...