Timi╚Öoara ÔÇô prima baz─â pentru zepeline din estul Europei  jpeg

Timi╚Öoara ÔÇô prima baz─â pentru zepeline din estul Europei

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Alexandru Arm─â

La Timi╚Öoara, Corpul Aerian al Imperiului German a construit ├«n 1915 prima baz─â de comand─â logistic─â ╚Öi opera╚Ťional─â din estul Europei pentru uria╚Öul aparat de zbor creat de contele Ferdinand von Zeppelin. Cartierul general a fost instalat ├«n ora╚Öul de pe Bega, dar locul pentru construirea bazei aeriene a fost ales la 15 kilometri de ora╚Ö, pe p─â╚Öunea comunal─â dintre satele Neubeschenowa (Dude╚Ötii Noi de azi) ╚Öi Santandreas (S├óntandreiul de azi). 

Preg─âtirea loca╚Ťiei ╚Öi construirea bazei s-au desf─â╚Öurat ├«n timp-record, astfel c─â la ├«nceputul lunii noiembrie 1915, dup─â doar c├óteva luni de lucr─âri, baza aerian─â de l├óng─â Timi╚Öoara era complet opera╚Ťional─â. Aceasta avea drumuri de acces, linii ferate de transport ├«n baz─â, bar─âci pentru personalul tehnic ╚Öi cel navigant, o sta╚Ťie radio Telefunken, o fabric─â de hidrogen, dar ╚Öi un uria╚Ö hangar de 180 de metri lungime ╚Öi 34 de metri l─â╚Ťime, construit pe schelet metalic, cu sec╚Ťiunea triunghiular─â.

Primul aparat de zbor adus la baza de l├óng─â Timi╚Öoara a fost zepelinul LZ 81 (num─âr de fabrica╚Ťie LZ 51) comandat de c─âpitanul Felix Jacobi, care la 9 noiembrie 1915 a executat prima misiune, una istoric─â, dup─â ce l-a transportat la Sofia pe reprezentantul personal al Kaiserului Wilhelm, ducele Johann Albrecht de Mecklenburg, pentru a parafa una dintre cele trei p─âr╚Ťi ale tratatului care consfin╚Ťea intrarea Bulgariei ├«n r─âzboi de partea Puterilor Centrale.

Au urmat apoi misiuni militare, LZ 81 efectu├ónd mai multe raiduri de bombardament, printre care dou─â ╚Öi asupra Bucure╚Ötiului, lans├ónd ├«n total 4.513 kilograme de bombe. Cariera lui s-a oprit la 27 septembrie 1916, l├óng─â T├«rnovo (Bulgaria), dup─â ce a fost lovit de artileria antiaerian─â rom├ón─â. De pe baza de la Dude╚Ötii Noi au mai operat ╚Öi alte zepeline: LZ 85 (num─âr de fabrica╚Ťie LZ 55), LZ 86 (num─âr de fabrica╚Ťie LZ 56) ╚Öi LZ 97 (num─âr de fabrica╚Ťie LZ 67).

O alt─â baz─â a fost instalat─â la Iambol, ├«n Bulgaria, de unde au fost aduse alte dirijabile. Odat─â cu intrarea ╚Ť─ârii noastre ├«n r─âzboiÔÇÜ acestea au primit misiunea de a executa bombardamente strategice ├«n partea de sud a Rom├óniei, fiind vizate ora╚Öele Bucure╚Öti, Ploie╚Öti, Giurgiu, Alexandria, Calafat ╚Öi Craiova.

├Änceputul r─âzboiului aerian ├«n Europa 

Germanii aveau deja notorietate ├«n r─âzboiul aerian, zepelinele ╚Öi avioanele din Fliegertruppe reu╚Öind s─â semene spaim─â ├«n ora╚Öele din vestul Europei ├«nc─â de la ├«nceputul r─âzboiului. Primul bombardament strategic a avut loc la 6 august 1914, c├ónd ora╚Öul belgian Li├Ęge a fost bombardat de un zepelin german, care a ucis 9 oameni. A urmat apoi ora╚Öul Antwerp, care a fost atacat de un dirijabil pe 25 august. C├óteva zile mai t├órziu, pe 30 august 1914, un avion Taube german a aruncat primele bombe asupra Parisului.

├Än ianuarie 1915, zepelinele germane au ├«nceput s─â loveasc─â Anglia, primul bombardament asupra Londrei av├ónd loc pe 31 mai, c├ónd au fost uci╚Öi 7 oameni ╚Öi 35 au fost r─âni╚Ťi. Cel mai puternic raid executat de dirijabilele germane ├«mpotriva capitalei Angliei a avut loc pe 8 septembrie 1915, c├ónd au fost produse pagube materiale de peste jum─âtate de milion de lire sterline.

Distrugerile au fost provocate ├«n special de zepelinul LZ 1, care a reu╚Öit s─â bombardeze centrul Londrei. P├ón─â la sf├ór╚Öitul r─âzboiului, avia╚Ťia german─â a executat asupra Angliei 104 misiuni de bombardament cu dirijabile ╚Öi avioane (peste 50% asupra Londrei), care au aruncat peste 300 de tone de bombe, produc├ónd 1.413 mor╚Ťi ╚Öi 3.408 r─âni╚Ťi ├«n r├óndul popula╚Ťiei civile. Numai ├«n Londra s-au ├«nregistrat 541 de mor╚Ťi ╚Öi distrugeri materiale evaluate la mai multe milioane de lire sterline.

Foto sus: Fotografie aeriană cu baza pentru zepeline construită de germani în 1915, lângă Timișoara

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Atacurile zepelinelor germane asupra Bucure╚ÖtiuluiÔÇŁ, publicat ├«n num─ârul 238 al revistei Historia, disponibil  ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

1 coperta H 238 jpg jpeg

Cump─âr─â Acum