Fragment dintr-o stelă funerară romană văzut de sus, Colecțiile Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”

Stela funerară a unui centurion roman, descoperită la Tomis

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Muzeograf Tudor Turian

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri umane este cel al comemorării morților. De-a lungul timpului, oamenii au adoptat diverse modalități de a-i îngropa și de a-i venera pe cei decedați. Respectul față de aceștia s-a tradus inclusiv prin ridicarea unor monumente în amintirea lor. Romanii construiau, în unele cazuri, edificii somptuoase pentru a-și arăta aprecierea față de înaintași.

Un astfel de monument, unic pentru zona Daciei și Moesiei, este reprezentat de o stelă funerară ce se află în expunere la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”. Aceasta face parte dintr-un ansamblu funerar descoperit la Tomis. Ținând cont de elementele sculpturale, stela poate fi datată cu aproximație ca aparținând secolului II e.n. Aceasta este realizată din granit, iar tehnicile principale utilizate sunt cioplirea și șlefuirea. Materialul folosit ne indică încă de la început faptul că avem de-a face cu o personalitate importantă din comunitate.

Cu o înălțime de 69 cm și o lățime de 42,5 cm, stela este compusă din partea centrală, pe care se găsește inscripția, și un bust acefal în partea superioară. Bustul îl reprezintă pe defunct într-o armură militară specifică unui soldat dintr-o legiune romană. Din păcate, se poate observa faptul că bustul a fost decapitat încă din perioada respectivă, dintr-un motiv necunoscut.

După reprezentare putem constata că defunctul avea o funcție relativ importantă, cel mai probabil fiind vorba de un centurion. Acesta e reprezentat cu gladius-ul (spada romană) în partea stângă și cu pugio (pumnalul) în partea dreaptă. Mâna stângă, îndoită, apucă gladius-ul de gardă, iar degetele mijlociu și arătător, în formă de „V”, cuprind mânerul. Acest ultim detaliu este de o importanță semnificativă, sugerând faptul că legionarul a murit în timpul serviciului militar.

Partea centrală, din păcate puternic deteriorată, prezintă o inscripție sculptată în limba latină. Din aceasta se pot distinge cuvintele „(MA)RCIANUS PATRI (POSU)IT”, însemnând că „Marcianus a pus (acest monument) tatălui”. Modalitatea respectivă era una frecventă, prin intermediul căreia romanii obișnuiau să-și cinstească părinții.

Întrucât nu ni s-a păstrat numele defunctului, nu putem ști exact pentru cine a fost construit mormântul. După elementele simbolice deja amintite, putem deduce faptul că fie este vorba de un centurion al unei legiuni din Moesia care a murit în timpul serviciului, fie de un membru al unei vexilații stabilită temporar la Tomis. Date fiind elementele simbolice și conjuncturale, tindem să credem că a doua variantă este mai probabilă.

Stela funerară expusă este un element unic în ceea ce privește descoperirile de acest fel de pe teritoriul românesc. Multe aspecte legate de aceasta rămân însă necunoscute. Sperăm ca ele să fie lămurite într-un timp cât mai scurt.

Dacă doriți să admirați această stelă, sunteți așteptați la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00 cu ultima intrare la orele 17.00.

Mai multe pentru tine...