România socialistă cea departe de imaginea aurită
Poporul român este foarte nemulțumit de cum se comportă actualii guvernanți și își aduc aminte cu plăcere de perioada guvernării fostului dictator comunist. Atunci erau locuri de muncă, locuințe și oamenii stăteau pe la casele lor. Era un fel de paradis terestru deoarece nu erau multe nenorociri și crime. Teoria mulțimilor spune însă că masele au idei puține, ferme și eronate. Oare cine să aibă dreptate?
Anuarele statistice prezintă date despre ceea ce se petrece într-o țară și sunt considerate oficiale pentru că multe decizii sunt luate după studierea stufoaselor baze de date. Informațiile referitoare la regimul comunist au fost prezentate în epocă și cele corecte au fost editate după 1990. Adevărul nu prea era iubit la București. Dacă există puțintică răbdare, se poate afla repede care era situația reală din România ce trebuia să devină o perlă a lagărului comunist. Oamenii de astăzi sunt sătui de mulțimea de nenorociri de la televizor și vor liniște. Mai vor și o țară glorioasă, nu plină de hoți.
Anuarul statistic publicat în anul 1993 conținea și date despre ceea ce făceau judecătorii în anul 1980 și imaginea de lume fericită și liniștită dispare repede. Presa din epocă ar fi avut ce să publice senzațional și atunci au fost condamnate definitiv pentru omor 1.295 de persoane și alte 107 pentru lovituri cauzatoare de moarte. Ar fi fost aproape patru cazuri pe zi. Era material din belșug, dar politrucii aveau drept misiune cosmetizarea lumii comuniste. Erau și 1.186 de condamnați pentru omor involuntar și 1.401 pentru viol.
Omul este o specie plină de pofte și care nu cunoaște limite atunci când vine vorba de acumularea primitivă de capital. Tâlharii au fost în toate epocile istorice și nu se putea înregistra o evoluție în comunist. Au fost condamnate cu acte în regulă 1.410 persoane.
Cum statul român era marele deținător de bunuri, era normal să fie și hoți dornici să se înfrupte din comorile comuniste. Au fost trimiși în închisoare 8.227 de prinși. Erau mulți și cei ce furau cu acte, adevărate gulere albe ale hoției. Delapidarea a fost pedepsită în 3.898 de cazuri.
Societatea românească recomanda furtul din bunurile statului pentru că altfel nu puteai să dai înainte în viață. Ideea a rămas valabilă și astăzi.
Foto sus: Ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, 26 ianuarie 1980 (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
Mai multe pentru tine...