Printul Charles și principesa Margareta (@Getty Images)

Regele Charles al III-lea, România și comunitatea românească din Marea Britanie

📁 Istorie contemporană
Autor: Alexandru M. Tănase și Mihai Rădoi

Unul dintre strămoșii Regelui Charles al III-lea este, după propriile mărturisiri, din Transilvania. Contesa Claudine Susanna Rhédey von Kis-Rhede (1812-1841), născută la Sângeorgiu de Pădure din județul Mureș, a fost stră-stră-stră-bunica regelui pe linia lui Francis, Duce de Teck, care a fost tatăl lui Mary of Teck, regina-consoartă a regelui George al V-lea (1910-1936).

Charles a menționat această legătură cu Transilvania în nenumărate ocazii și se poate spune că vorbește despre această afiliație chiar cu mândrie. Este de asemenea cunoscut faptul că Prințul Filip, născut in Grecia ca vlăstar al Caselor Regale Grecească și Daneză, a venit de mai multe ori în România pe vremea copilăriei Regelui Mihai I, fiind cam de aceeași vârstă. 

De asemenea, se știe că familia regală britanică se înrudește și cu familia regală a României, pe filiera Reginei Maria, foștii Regi Carol al II-lea, Mihai I și Prințesa Margareta, Custodele Coroanei Regale a României. Când Charles vizita România, în unele ocazii se întâlnea și cu Margareta și Prințul Radu de Hohenzollern (cunoscut în trecut sub numele de „Radu de România”, până la preluarea titlului actual).

La rândul ei, familia regală a României a vizitat de multe ori Londra, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare din One Exchange Square din City-ul Londrei, și bineînțeles că a avut întâlniri cu familia britanică regală (private, în multe cazuri). Aceasta poate fi o potențială explicație a interesului lui Charles în satul transilvănean Viscri, pe care l-a vizitat în repetate rânduri.

Casa de la Viscri

Regele a cumpărat în acest sătuc din județul Brașov, acum 20 de ani, o casă veche pe care a restaurat-o în cel mai tradițional mod cu putință. Ultima vizită a lui Charles a fost în 2022, când încă era Prințul Charles. Maiestatea Sa a dorit să cimenteze continuarea legăturilor de familie prin cumpărarea unei pajiști naturale pe care i-a făcut-o cadou Prințului George, băiatul cel mai mare al Prințului de Wales William, moștenitorul tronului. 

„Casa albastră“ este proprietatea lui Charles de la Viscri, judeţul Brașov
„Casa albastră“ este proprietatea lui Charles de la Viscri, judeţul Brașov

În Londra, Charles a avut relații bune și cu comunitatea românească și a manifestat interes față de ortodoxia românească. Un exemplu concludent în această privință este vizita pe care Charles a făcut-o în 2019 la Biserica Română „Sf. Gheorghe” de pe vestitul Strand, unde a slujit și încă slujește părintele Silviu Pufulete.

Probabil că îndatoririle regale nu îi vor mai permite lui Charles să viziteze casa și locul liniștit de la Viscri sau frumusețile naturale de pe Valea Zălanului pe cât de mult și-ar dori, dar speranța trebuie păstrată. Autoritățile române, împreună cu Casa Regală a României și cu Biserica Română, au datoria de a acorda sprijinul necesar în așa fel încât afinitatea Regelui Charles al III-lea față de România să fie menținută și cultivată cu grijă, în folosul comun al prosperității relațiilor româno-britanice.

Fragmentul face parte din articolul „Marea trecere. Sfârșitul celei de a doua ere elisabetane”, publicat în numărul 249 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 14 octombrie - 14 noiembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: GETTY IMAGES


Mai multe pentru tine...