Noile monede cu portretul Regelui Charles al III-lea (foto: Facebook / The Royal Mint)

Când vor intra în circulație primele monede cu chipul Regelui Charles al III-lea

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2022

Monetăria britanică (The Royal Mint) a dezvăluit, vineri, portretul Regelui Charles al III-lea, prezent pe viitoarele monede, care vor intra în circulație cel mai probabil în luna decembrie a acestui an.

Portretul regelui Charles al III-lea va apărea pe două monede dintr-o serie specială care marchează viața Reginei Elisabeta a II-a, una pentru 5 lire sterline și alta pentru 50 de pence. Acestea vor intra în circulație în următoarele luni, probabil în luna decembrie, conform unui comunicat al The Royal Mint.

Portretul oficial care va decora viitoarele monede purtând efigia lui Charles al III-lea, opera sculptorului Martin Jennings, a fost realizat în baza unei fotografii și a fost aprobat de rege. Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regina Elisabeta a II-a, Charles al III-lea nu poartă coroană, relatează BBC.

„Potrivit tradiției, portretul îl arată pe rege care privește în stânga, în direcția opusă Reginei Elisabeta a II-a”, precizează The Royal Mint.

Monedele cu efigia regelui vor purta inscripția în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022” („Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinței” – n.r.).

Reversul monedei comemorative de 5 lire va prezenta două noi portrete ale Reginei Elisabeta a II-a, concepute de artistul John Bergdahl în colaborare cu The Royal Mint.

În Marea Britanie există în prezent 27 de miliarde de monede cu efigia reginei Elisabeta a II-a, care vor rămâne în circulație și fi înlocuite în timp.

Foto: Facebook / The Royal Mint

Mai multe pentru tine...