Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii (© COP PARIS / Flickr)

Palatul Buckingham a anunțat data încoronării regelui Charles al III-lea

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 octombrie 2022

Palatul Buckingham a anunțat că regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi încoronat la 6 mai 2023 la abaţia Westminster din Londra, alături de soţia sa, regina consoartă Camilla.

Ceremonia va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii anglicane, relatează Agerpres.

„Încoronarea va reflecta rolul monarhului în ziua de azi şi va privi spre viitor, trăgându-şi în acelaşi timp rădăcinile din lunga tradiţie şi din fastul monarhiei”, conform comunicatului.

Charles al III-lea a devenit în mod automat rege după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie.

Ceremonia de încoronarea regelui Charles al III-lea, mai modestă decât cea a mamei sale

Regele Charles al III-lea plănuiește ceremonie de încoronare mai modestă decât cea a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, relatează publicația britanică „The Mirror”.

Această încoronare ar urma să fie mai scurtă și mai puțin costisitoare, în comparație cu fastul care a înconjurat încoronarea Elisabetei a II-a la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey din Londra, după ce i-a succedat tatălui său, George al VI-lea, la 6 februarie 1952.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat tot la Westminster Abbey, dar surse citate de publicația britanică au declarat că monarhul dorește ca ceremonia să reflecte lumea modernă. Cu toate acestea, evenimentul, care este așteptat să aibă loc în iunie 2023, trebuie să rămână fidel vechilor tradiții.

În mod tradițional, încoronarea noilor monarhi britanici are loc în anul următor accederii la tron, în semn de respect pentru predecesorul decedat.

Foto sus: Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii (© COP PARIS / Flickr)