„Îndrăgostiții de la Gumelnița” (© Muzeul Național de Istorie a României)

Povestea unei perechi de îndrăgostiți de acum 6000 de ani

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) deține în colecția instituției un cuplu unic de statuete antropomorfe eneolitice, cu o vechime de 6000 de ani.

Conform MNIR, piesa este cu totul specială, fiind unul din rarele cazuri de reprezentare a cuplului bărbat-femeie din arta neo-eneolitică.

Perechea de îndrăgostiți a fost descoperită în timpul săpăturilor arheologice din 1960, coordonate de Vladimir Dumitrescu în situl eneolitic de la Gumelnița (Oltenița, județul Călărași) – considerat de specialiști una dintre cele mai importante așezări din perioada eneolitică din spațiul est-european.

Ca formă, artefactul este o descoperire unică, una dintre creațiile originale ale civilizației gumelnițene. Se remarcă maniera în care au fost înfățișate cele două personaje și emoționează tandrețea dintre cei doi.

Cronologic, statueta se încadrează în a doua jumătate a mileniului V î.Hr. și aparține culturii Gumelnița, una dintre cele mai complexe și mai interesante civilizații ale epocii neo-eneolitice din Sud-Estul Europei.

Având o înălțime de numai 6,8 cm, piesa a fost realizată din lut, modelată manual de artizanii preistorici, decorată cu incizii și perforații, arsă pentru a-i spori rezistența, apoi pictată cu alb și roșu, pigmenți care s-au păstrat doar în mică măsură și pe anumite porțiuni.

„Îndrăgostiții de la Gumelnița” este doar una dintre piesele deosebit de valoroase prezentate în catalogul de colecție „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României 2023”. Volumul poate fi comandat online de pe site-ul MNIR sau achiziționat direct de la magazinul muzeului.

Mai multe pentru tine...