Cercetări arheologice la Gumelnița. Un nou sit paleolitic pe harta României
Arheologii din cardul Muzeului Municipiului București cercetează un nivel paleolitic pe terasa de lângă așezarea eponimă de la Gumelnița, descoperit în cadrul campaniei de anul trecut.
„În campania curentă ne-am propus să aprofundăm cercetarea acestui nivel pe o suprafață de 12 metri pătrați. Odată ajunși la nivelul paleolitic, situat la adâncimea de circa 2 metri, au fost identificate resturi abundente de debitaj al pieselor de silex, grupate în diverse zone care atestă existența unei tabere sezoniere de prelucrare a obiectelor de silex din Paleoliticul Superior, cu o vechime de circa 20000 de ani”, informează Muzeul Municipiului București.
Mai multe date, inclusiv o serie de datări absolute, vor fi făcute publice după prelucrarea datelor din teren, analiza materialelor litice și a probelor prelevate.
Muzeul Municipiului București participa la cercetările de la Gumelnița din anul 2017, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea din București, Universitatea din Kiel, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Direcția de Cultura Oltenita și Muzeul Dunării de Jos Călărași.