
Planul Valev n-a fost găsit nici măcar de către Mihail Suslov
A fost în anul 1964 o adevărată furtună împotriva unui autor sovietic numit Emil Borisovici Valev, cel care ar fi scris un articol împotriva României populare și ar fi dorit distrugerea industriei și chiar a statului prin desființarea frontierelor. Tema a fost reluată după 1990 și autorul a fost pur și simplu desființat în tot ceea ce a scris. Au fost scrise articole și ideile au ajuns adânc prin cărți științifice și prin manualele de pe băncile elevilor.
Istoricul Vasile Buga a publicat o carte despre relațiile cu marele vecin de la Răsărit și a atins și problema Planului Valev după surse sovietice. Articolul științific a ajuns să fie analizat de către stalinistul Mihail Suslov, politician învechit în rele, și acesta n-a găsit ceva care să fie contrar ideologiei comuniste și tezelor Kremlinului.
Era ceva uimitor să fie mulțumit un lider de partid crescut în spirit stalinist. Nu avea cum să fie supărat din moment ce studiul lui Valev era dedicat progresului lagărului socialist fără să fie afectate frontierele și serviciile de grăniceri, cele ce erau cu cartuș pe țeavă împotriva propriilor locuitori.
Textul preciza clar că industrializarea României trebuie să fie principala preocupare a autorităților de la București și acestea erau lăudate pentru construirea combinatului metalurgic de la Galați, cel ce urma să primească minereuri și cărbune din Uniunea Sovietică.
Era posibil să consume și energie electrică de peste Prut pentru obținerea unor anumite tipuri de oțel. Este adevărat că existau și referiri la dezvoltarea agriculturii, dar soluțiile moderne de irigații și îndiguiri erau aplicate peste tot în lagărul socialist în vederea obținerii de noi terenuri agricole și cu productivitate ridicată.
Lagărul comunist chiar avea o mare nevoie de cereale, carne, legume, ouă și lactate, deci propunerea de soluții pentru progres nu era o faptă greșită.
Mihail Suslov era un apărător înrăit al ideilor staliniste și avea suficientă putere să-l trimită pe Valev în Siberia, dar studiul era prea bine redactat și nu avea rost să fie nenorocit un savant adevărat pentru o făcătură a propagandei de la București.
Nu se putea trimite în lagăr un om care a scris negru pe alb că România trebuie să se dezvolte industrial în jurul unui combinat care era o copie a celui de la Magnitogorsk și apoi oțelul ar fi mers în fabricile industriei constructoare de mașini, cea mai apropiată urmând să fie șantierul naval din același oraș dunărean.
Universitatea din Moscova a fost obligată să facă o anchetă în pur stil stalinist și s-a ajuns la concluzia că tezele lansate de către conducerea de la București n-aveau legătură cu articolul lui Valev. S-a cerut totuși să fie verificate cu atenție textele publicate pe teme internaționale în vederea eliminării unor situații stânjenitoare. Cercetătoarea T. Pokivailova, reputată în domeniul studiilor de istorie contemporană, a ajuns la concluzia că opera și ideile lui Valev nu aveau nici cea mai mică legătură cu poftele Kremlinului.
Informațiile sunt disponibile în lucrarea istoricului Vasile Buga încă din anul 2019, dar se continuă minunile despre renumitul Plan Valev în cărți, manuale și subiecte de pe la examene.
Foto sus: Mihail Suslov (© Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989)
Mai multe pentru tine...