Nicolae Ceaușescu, vizită în regiunea Galați (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 382/1966)

Dezvoltarea industriei în jurul combinatului metalurgic de la Galați, în viziunea lui Valev

Geograful sovietic Emil Borisovici Valev a scris un articol de geografie economică într-o revistă de specialitate și nu s-a așteptat la succesul deosebit pe care l-a obținut în România. A fost și este criticat intens și dur pentru ideile exprimate în textul publicat în anul 1964, un articol care chiar putea să fie mult mai detaliat.

Autorul a fost criticat deoarece ar fi vrut să distrugă industria României comuniste și chiar să transforme patria socialistă într-un simplu grânar al lagărului controlat de Moscova. Criticile au mers și mai departe și s-a spus că autorul sovietic ar fi anunțat o rupere în raioane a statului condus de Dej. Autorii români au mers până la a-l face bolnav psihic. Realitatea a fost și este complet diferită de ceea ce inventează scriitorii dornici de afirmare. Valev a scris în cel mai clar mod că trebuie să fie dezvoltată industria grea în jurul combinatului metalurgic de la Galați, cel care ar fi trimis în economie câte patru milioane de tone de oțel anual și era o copie ideologică a celui sovietic de la Magnitogorsk.

Cum oțelul nu aduce un venit prea ridicat în formă brută, specialistul sovietic de origine bulgară a scris că este necesară dezvoltarea industriei constructoare de mașini și era dat ca exemplul șantierul naval din Galați, cel în care ar fi urmat să fie consumată o mare parte din metalul obținut în furnalele din apropiere. Era o prelucrare economică a minereului de fier și ar fi adus venituri frumoase statului comunist.

Un alt domeniu de dezvoltare pe care l-a apreciat în mod deosebit E.B. Valev a fost cel energetic și hidrocentrala de la Porțile de Fier reprezintă esența gândirii geografului sovietic. A considerat că autoritățile de la București au trecut peste problemele ideologice din trecut și au colaborat perfect cu cele de la Belgrad pentru a ridica un baraj exact în locul în care Dunărea oferea cea mai mare putere. Energia urma să fie împărțită pe jumătate, chiar dacă fluviul trimite mai multă apă spre partea iugoslavă. Era un model de colaborare și energia electrică putea să ducă la o modernizare deosebită a fabricilor din întreaga țară socialistă. Chiar se gândea Valev că mai era posibilă ridicarea de alte centre energetice pe fluviu până la Isaccea.

Cei care fac o critică înverșunată autorului sovietic nici măcar n-au citit textul publicat în anul 1964 și au fost înșelați de aparatul de propagandă de la București, cel care l-a inventat pe zisul mare economist Costin Murgescu. Nu exista patriotism adevărat în comunismul internaționalist.

Articolul lui Valev a fost un text laudativ la adresa autorităților de la București și este greu de înțeles de ce astăzi nu se reușește înțelegerea unui studiu care nu era de mari dimensiuni. Creierul cercetătorilor români nu face diferența dintre o operă științifică și planurile regimului de la Kremlin. Operațiunile militare și cele de subminare erau pregătite în mare taină și nu erau anunțate într-o oarecare revistă adresată geografilor. O campanie de propagandă s-ar fi dus în publicațiile oficiale ale regimului și ar fi fost un adevărat bombardament mediatic pentru a inocula ideile maselor largi de la orașe și sate.

Foto sus: Nicolae Ceaușescu, vizită în regiunea Galați (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 382/1966)

Mai multe pentru tine...