image

Cum a ob╚Ťinut Matia Corvin coroana Boemiei

C─âs─âtorit pentru o scurt─â perioad─â de timp cu fiica regelui Boemiei, George de Podiebrad, Matia Corvin a ob╚Ťinut coroana Boemiei ├«n mai 1468, dup─â ce a declan╚Öat o cruciad─â ├«mpotriva fostului s─âu socru.

Dup─â moartea lui Iancu de Hunedoara, soarta fiilor s─âi a fost determinat─â de ambi╚Ťiile politice ale familiei sale ├«n conflict cu regele regele Ladislau al V-lea al Ungariei ╚Öi sus╚Ťin─âtorii lui. Fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau, ├«n v├órst─â de 23 ani, a vrut s─â se impun─â ├«n fruntea vie╚Ťii politice a regatului, sper├ónd s─â mo╚Öteneasc─â pozi╚Ťia dominant─â a tat─âlui s─âu, ├«ns─â a fost arestat la Buda ╚Öi decapitat ├«n pia╚Ťa central─â din cetate. Fratele s─âu, Matia, a fost ╚Öi el la un pas de a fi decapitat, dar regele Ungariei a fost ├«nduplecat de v├órsta sa fraged─â. La numai 14 ani, Matia a fost dus ca prizonier la Praga.

Cât timp Matia a fost prizonier la Praga, mama sa și fratele ei, Mihail Szilágyi, au organizat și condus o rebeliune împotriva regelui. Luptele au fost indecise, însă moartea regelui Ladislau al V-lea, la Praga, la 23 noiembrie 1457, a oprit confruntarea militară.

Singurul candidat la tron a fost Matia, fiul mai mic al lui Iancu de Hunedoara. Unanimitatea ├«n alegerea sa a fost ob╚Ťinut─â at├ót prin presiunea militar─â a rudelor sale, conduse de Mihail Szil├ígyi, c├ót mai ales datorit─â prestigiului tat─âlui s─âu.

Aristocra╚Ťii au crezut c─â adolescentul de 15 ani, va fi u╚Öor de manipulat. Unchiul s─âu dup─â mam─â, Mihail Szil├ígyi, ╚Öi-a arogat titlul de guvernator pentru cinci ani, iar palatinul Garai, pentru a-╚Öi p─âstra pozi╚Ťia dominant─â ├«n via╚Ťa politic─â, a condi╚Ťionat sprijinul s─âu de c─âs─âtoria fiicei sale cu viitorul rege. George de Podiebrad l-a eliberat din prizonieratul din Praga dup─â ce a ob╚Ťinut de la Matia promisiunea c─â se va c─âs─âtori cu fiica sa, Ecaterina, care la vremea respectiv─â avea numai 9 ani.

Matia Corvin ╚Öi Ecaterina de Podiebrad s-au c─âs─âtorit la 1 mai 1461, la Buda. Mirele avea 18 ani, iar mireasa avea 13 ani. T├ón─âra regin─â a Ungariei ╚Öi a murit doi ani mai t├órziu, la na╚Öterea primului copil. Dup─â moartea so╚Ťiei ╚Öi copilului, Matia Corvin se va rec─âs─âtori abia ├«n 1476, cu Beatrice de Napoli, ├«ns─â nu a avut niciun mo╚Ötenitor ├«n urma mariajului. Singurul urma╚Ö care i-a supravie╚Ťuit lui Matia Corvin a fost un fiu nelegitim, Ioan.

Matia Corvin, încoronat rege al Boemiei (3 mai 1469)

La 25 aprilie 1468, Matia Corvin a declanșat o cruciadă împotriva regelui husitilor, George de Podiebrad, fostul său socru.

Pe Matia Corvin l-a preocupat mult─â vreme ideea r─âzboiului cu cehii. Prima sa ╚Ťint─â a devenit Boemia. Pretextul pentru o interven╚Ťie armat─â i l-a furnizat papa Paul al II-lea care a decis s─â rezolve problema husit─â. Pentru Matia Corvin, care scrisese Romei ├«nc─â din 1465 c─â este gata s─â lupte pentru cauza cre╚Ötin─ât─â╚Ťii, ÔÇ×fie ├«mpotriva turcilor, fie ├«mpotriva cehilorÔÇŁ, momentul a fost c├ót se poate de potrivi, noteaz─â Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

image
George de Podiebrad

George de Podiebrad ╚Öi-a f─âcut du╚Ömani ├«n r├óndul nobililor din partidul papal, care s-a adunat la Zelen├í Hora (Gr├╝neberg) ├«n 28 noiembrie 1465 pentru a-╚Öi exprima nemul╚Ťumirile ╚Öi a ├«ncheia o alian╚Ť─â ├«mpotriva regelui. Aceast─â alian╚Ť─â a fost sus╚Ťinut─â ├«nc─â de la ├«nceput de papa Paul al II-lea, iar la 23 decembrie 1466 papa l-a excomunicat pe George ╚Öi a pronun╚Ťat depunerea lui din rangul de rege al Boemiei, eliber├óndu-i pe to╚Ťi credincio╚Öii catolici din Boemia de jur─âm├óntul lor de credin╚Ť─â fa╚Ť─â de George.

├Ämp─âratul Frederic al III-lea de Habsburg ╚Öi regele Matia Corvin, fostul aliat al lui George, s-au al─âturat nobililor boemi r─âscula╚Ťi, declan╚Ö├ónd R─âzboiul Boem. Regele Matia a cucerit o mare parte din Moravia ╚Öi a fost ├«ncoronat de fac╚Ťiunea papal─â ├«n centrul metropolitan morav de la Olomouc, ca rege al Boemiei, la 3 mai 1469.

Timp de trei ani, regele a condus opera╚Ťiunile militare, ob╚Ťin├ónd succese militare chiar de la ├«nceput. ├Än prim─âvara lui 1470, printr-o ultim─â campanie, Matia Corvin ╚Öi-a definitivat st─âp├ónirea asupra Moraviei ╚Öi Sileziei.

├Än ciuda mor╚Ťii lui George Podiebrad, din 1471, conflictul a continuat cu Vladislav Jagiello, ales ca rege de nobilimea husita a Boemiei, conflictul a degenerat apoi ├«ntr-un r─âzboi cu Cazimir al IV-lea al Poloniei, ├«ncheiat abia ├«n 1478.

Matia a ocupat Viena

Ne├«n╚Ťelegerile cu Frederic de Habsburg au persistat ╚Öi au degenerat ├«ntr-un r─âzboi derulat ├«n mai multe etape ├«ntre 1477 ╚Öi 1487. Matia a fost ├«nving─âtor ╚Öi a ocupat cea mai mare parte a Austriei de azi, inclusiv Viena, unde a rezidat adesea ├«n ultimii ani de via╚Ť─â. L-a obligat pe ├«mp─âratul Frederic de Habsburg s─â ├«l recunoasc─â ├«n calitatea sa de rege al Boemiei, s─â ├«i pl─âteasc─â desp─âgubiri de r─âzboi ╚Öi s─â ├«i cedeze Austria de Jos ╚Öi Stiria.

image
Frederic al III-lea de Habsburg

Matia Corvin a murit la 6 aprilie 1490, la Viena. La scurt timp, habsburgii au recuperat teritoriile austriece st─âp├ónite de regele Ungariei. La fel ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni Boemia s-a re├«ntregit ╚Öi st─ârile boeme au refuzat s─â pl─âteasc─â Ungariei suma de 400000 de florini conform ├«n╚Ťelegerilor anterioare. Practic Ungaria s-a restr├óns la vechile ei hotare.

Mai multe pentru tine...