image

Cum a obținut Matia Corvin coroana Boemiei

Căsătorit pentru o scurtă perioadă de timp cu fiica regelui Boemiei, George de Podiebrad, Matia Corvin a obținut coroana Boemiei în mai 1468, după ce a declanșat o cruciadă împotriva fostului său socru.

După moartea lui Iancu de Hunedoara, soarta fiilor săi a fost determinată de ambițiile politice ale familiei sale în conflict cu regele regele Ladislau al V-lea al Ungariei și susținătorii lui. Fiul cel mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau, în vârstă de 23 ani, a vrut să se impună în fruntea vieții politice a regatului, sperând să moștenească poziția dominantă a tatălui său, însă a fost arestat la Buda și decapitat în piața centrală din cetate. Fratele său, Matia, a fost și el la un pas de a fi decapitat, dar regele Ungariei a fost înduplecat de vârsta sa fragedă. La numai 14 ani, Matia a fost dus ca prizonier la Praga.

Cât timp Matia a fost prizonier la Praga, mama sa și fratele ei, Mihail Szilágyi, au organizat și condus o rebeliune împotriva regelui. Luptele au fost indecise, însă moartea regelui Ladislau al V-lea, la Praga, la 23 noiembrie 1457, a oprit confruntarea militară.

Singurul candidat la tron a fost Matia, fiul mai mic al lui Iancu de Hunedoara. Unanimitatea în alegerea sa a fost obținută atât prin presiunea militară a rudelor sale, conduse de Mihail Szilágyi, cât mai ales datorită prestigiului tatălui său.

Aristocrații au crezut că adolescentul de 15 ani, va fi ușor de manipulat. Unchiul său după mamă, Mihail Szilágyi, și-a arogat titlul de guvernator pentru cinci ani, iar palatinul Garai, pentru a-și păstra poziția dominantă în viața politică, a condiționat sprijinul său de căsătoria fiicei sale cu viitorul rege. George de Podiebrad l-a eliberat din prizonieratul din Praga după ce a obținut de la Matia promisiunea că se va căsători cu fiica sa, Ecaterina, care la vremea respectivă avea numai 9 ani.

Matia Corvin și Ecaterina de Podiebrad s-au căsătorit la 1 mai 1461, la Buda. Mirele avea 18 ani, iar mireasa avea 13 ani. Tânăra regină a Ungariei și a murit doi ani mai târziu, la nașterea primului copil. După moartea soției și copilului, Matia Corvin se va recăsători abia în 1476, cu Beatrice de Napoli, însă nu a avut niciun moștenitor în urma mariajului. Singurul urmaș care i-a supraviețuit lui Matia Corvin a fost un fiu nelegitim, Ioan.

Matia Corvin, încoronat rege al Boemiei (3 mai 1469)

La 25 aprilie 1468, Matia Corvin a declanșat o cruciadă împotriva regelui husitilor, George de Podiebrad, fostul său socru.

Pe Matia Corvin l-a preocupat multă vreme ideea războiului cu cehii. Prima sa țintă a devenit Boemia. Pretextul pentru o intervenție armată i l-a furnizat papa Paul al II-lea care a decis să rezolve problema husită. Pentru Matia Corvin, care scrisese Romei încă din 1465 că este gata să lupte pentru cauza creștinătății, „fie împotriva turcilor, fie împotriva cehilor”, momentul a fost cât se poate de potrivi, notează Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

George de Podiebrad
George de Podiebrad

George de Podiebrad și-a făcut dușmani în rândul nobililor din partidul papal, care s-a adunat la Zelená Hora (Grüneberg) în 28 noiembrie 1465 pentru a-și exprima nemulțumirile și a încheia o alianță împotriva regelui. Această alianță a fost susținută încă de la început de papa Paul al II-lea, iar la 23 decembrie 1466 papa l-a excomunicat pe George și a pronunțat depunerea lui din rangul de rege al Boemiei, eliberându-i pe toți credincioșii catolici din Boemia de jurământul lor de credință față de George.

Împăratul Frederic al III-lea de Habsburg și regele Matia Corvin, fostul aliat al lui George, s-au alăturat nobililor boemi răsculați, declanșând Războiul Boem. Regele Matia a cucerit o mare parte din Moravia și a fost încoronat de facțiunea papală în centrul metropolitan morav de la Olomouc, ca rege al Boemiei, la 3 mai 1469.

Timp de trei ani, regele a condus operațiunile militare, obținând succese militare chiar de la început. În primăvara lui 1470, printr-o ultimă campanie, Matia Corvin și-a definitivat stăpânirea asupra Moraviei și Sileziei.

În ciuda morții lui George Podiebrad, din 1471, conflictul a continuat cu Vladislav Jagiello, ales ca rege de nobilimea husita a Boemiei, conflictul a degenerat apoi într-un război cu Cazimir al IV-lea al Poloniei, încheiat abia în 1478.

Matia a ocupat Viena

Neînțelegerile cu Frederic de Habsburg au persistat și au degenerat într-un război derulat în mai multe etape între 1477 și 1487. Matia a fost învingător și a ocupat cea mai mare parte a Austriei de azi, inclusiv Viena, unde a rezidat adesea în ultimii ani de viață. L-a obligat pe împăratul Frederic de Habsburg să îl recunoască în calitatea sa de rege al Boemiei, să îi plătească despăgubiri de război și să îi cedeze Austria de Jos și Stiria.

Frederic al III-lea de Habsburg
Frederic al III-lea de Habsburg

Matia Corvin a murit la 6 aprilie 1490, la Viena. La scurt timp, habsburgii au recuperat teritoriile austriece stăpânite de regele Ungariei. La fel în câteva săptămâni Boemia s-a reîntregit și stările boeme au refuzat să plătească Ungariei suma de 400000 de florini conform înțelegerilor anterioare. Practic Ungaria s-a restrâns la vechile ei hotare.

Mai multe pentru tine...