Unde se află mormântul lui Cristofor Corvin, ultimul descendent pe linie masculină al familiei Corvinilor / VIDEO jpeg

Unde se află mormântul lui Cristofor Corvin, ultimul descendent pe linie masculină al familiei Corvinilor / VIDEO

Născut la data de 8 august 1499, la Bihac, Cristofor Corvin a fost fiul lui Ioan Corvin și al lui Beatrice de Frangepán. Nepotul regelui Matia Corvin a fost botezat cu mare fast, nașul lui de botez fiind chiar unchiul său din partea mamei, Kristof Frangepán, primind numele acestuia.

Cristofor Corvin a încetat din viață la data de 17 martie 1505, la aproximativ jumătate de an de la moartea ducelui Ioan Corvin, iar odată cu moartea lui, familia Corvinilor se stinge pe linie masculină. S-a zvonit că a fost otrăvit, dar nu există dovezi în acest sens. Cristofor Corvin a fost înmormântat alături de tatăl său în mănăstirea paulină din Lepoglava, Croația, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

La mijlocul lunii ianuarie 2021 a fost deschis mormântul din Lepoglava, Croația (video jos), în care se află osemintele lui Ioan Corvin, fiul regelui Matia Corvin, împreună cu cele ale fiului acestuia, Cristofor. Locul de înhumare a fost deja cercetat în sec. al 19-lea, totuşi s-a putut spera că osemintele s-au păstrat în condiţii bune.

Speranţa s-a adeverit, după îndepărtarea dalei mormântului s-a reuşit identificarea rămăşiţelor unui bărbat în jur de 30 de ani şi ale unui băieţel de 6 ani. Pe şoldul adultului s-au găsit deformări ce indică în mod clar şchiopătura menţionată şi în sursele scrise referitoare la Ioan Corvin. Prin urmare se presupune că este vorba într-adevăr de rămăşiţele pământeşti ale fiului şi nepotului regelui Matia Corvin.

Din oseminte s-au prelevat probe arheogenetice care pot ajuta şi la identificarea rămăşiţelor regelui Matia. Domnitorul a fost înmormântat, ca şi mulţi alţi regi ai Ungariei, în bazilica din Székesfehérvár, însă osemintele s-au amestecat în urma devastărilor din epoca dominaţiei otomane. Rămăşiţele găsite pe teritoriul bazilicii, printre care cele ale regilor, episcopilor şi aristocraţilor se află astăzi complet amestecate în Osuar.

În cazul în care identificarea osemintelor lui Matia va avea succes, regele va putea fi reînhumat în condiţii decente. Analiza eşantioanelor prelevate va dura câteva luni. În continuare se va deschide Osuarul şi va începe analiza şi identificarea celor aproximativ 600 de oseminte adunate acolo.

Foto sus: Deschiderea mormântului din Lepoglava, în care se află osemintele lui Ioan Corvin, fiul regelui Matia Corvin, împreună cu cele ale fiului acestuia, Cristofor (captură video Magyarságkutató Intézet)