Ladislau, primul fiu al lui Iancu de Hunedoara, decapitat la câteva luni după moartea tatălui său jpeg

Ladislau, primul fiu al lui Iancu de Hunedoara, decapitat la câteva luni după moartea tatălui său

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Ladislau de Hunedoara a fost primul fiu al lui Iancu de Hunedoara și al Elisabetei Szilágyi, și fratele mai mare al lui Matia, care mai târziu a devenit regele Ungariei, cunoscut sub numele de Matia Corvin.

├Änc─â de la o v├órst─â fraged─â, Ladislau de Hunedoara, ╚Öi-a urmat tat─âl ├«n numeroasele campanii organizate de acesta ├«mpotriva Imperiului Otoman. Pentru o perioad─â (1448) a fost l─âsat z─âlog din partea tat─âlui s─âu ├«n m├óinile lui Gheorghe Brankovici, despotul Serbiei. ├Än 1452, face parte din delega╚Ťia care a fost la Viena, pentru a-l primii ├«napoi pe regele Ungariei, Ladislau al V-lea Postumul.

Dup─â moartea lui Iancu de Hunedoara, 11 august 1456, soarta fiilor s─âi a fost determinat─â de ambi╚Ťiile politice ale familiei, ambi╚Ťii care au st├órnit dorin╚Ťa du╚Ömanilor de a-i elimina din via╚Ťa politic─â, noteaz─â Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei

Dup─â ce ├«n luna septembrie regele Ladislau al V-lea l-a numit pe Ulrich Cillei, du╚Ömanul Corvinilor, ├«n func╚Ťia de c─âpitan general al ╚Ť─ârii, regele a venit s─â preia cet─â╚Ťile din m├óna Corvinilor. Oastea regal─â ╚Öi-a ├«ntins tab─âra la Novi Sad unde era pl─ânuit─â ├«nt├ólnirea dintre rege ╚Öi Ladislau de Hunedoara. ├Än urma negocierilor s-a ajuns la compromisul ca Ladislau s─â renun╚Ťe la veniturile regale ╚Öi la cetatea Belgradului, iar regele s─â nu mai cear─â socoteal─â pentru modul ├«n care au fost administrate veniturile.


Ladislau de Hunedoara (portret din secolul al XIX-lea)

Ladislau 1 jpg jpeg

├Än baza ├«n╚Ťelegerii, pe data de 8 octombrie, regele ╚Öi oastea s-a au sosit la Belgrad pentru a prelua cetatea, dar ╚Öi cu g├óndul pedepsirii lui Ladislau. Planul urm─ârea ca Ulrich Cillei s─â solicite o ├«ntrevedere cu Ladislau ├«n timpul c─âreia s─â ├«l asasineze. Ladislau, prevenit de inten╚Ťiile du╚Ömanilor ╚Öi sf─âtuit de sus╚Ťin─âtorii s─âi, a construit un plan prin care s─â contracareze uneltirile du╚Ömanilor. A╚Öa se face c─â a permis doar regelui ╚Öi lui Cillei intrarea ├«n cetate, armata de mercenari fiind nevoit─â s─â campeze ├«n afara cet─â╚Ťii, pentru ca ├«n diminea╚Ťa urm─âtoare, 9 octombrie 1456, Cillei Ulrich s─â fie asasinat de c─âtre oamenii lui Ladislau de Hunedoara. 

Dup─â asasinarea lui Cillei, regele a ajuns sub controlul Corvinilor ╚Öi ├«nso╚Ťit de Ladislau s-a ├«ntors la Timi╚Öoara unde se afla Elisabeta Szil├ígyi ╚Öi Matia. Aici a fost for╚Ťat s─â promit─â Corvinilor ╚Öi sus╚Ťin─âtorilor acestora c─â nu vor avea de suferit ├«n urma celor ├«nt├ómplate. Ba mai mult Ladislau nu a renun╚Ťat la nici una din cet─â╚Ťile regale, ├«nsu╚Öindu-╚Öi pe deasupra ╚Öi comitatele Timi╚Öoara ╚Öi Tren─Źin unde se aflau mare parte dintre aceste cet─â╚Ťi.

Anul urm─âtor, pentru du╚Ömanii Corvinilor, a sosit ocazia r─âzbun─ârii. Sub pretextul organiz─ârii unei cruciade, regele a chemat ├«n capital─â to╚Ťi c─âpitanii ╚Ť─ârii. Dup─â eliminarea principalului rival, Ladislau, beneficiar al unui bilet de liber─â trecere din partea regelui, era convins c─â numai exist─â nici un pericol ╚Öi ├«mpreun─â cu fratele s─âu Matia ╚Öi sf─âtuitorii familiei, Ioan Vit├ęz, Kanizsai L├ízsl├│ ╚Öi Rozgonyi Sebesty├ęn, se prezint─â la Buda, pe 14 martie 1457, unde sunt aresta╚Ťi pe loc ╚Öi dup─â o judecat─â ├«n╚Öel─âtoare, f─âr─â ╚Ötirea lor, la 16 martie 1457, ├«n Pia╚Ťa Sf. Gheorghe din Buda ÔÇŁcapul superb al lui Huniadi, ├«n etate de ani 24, a c─âzut sub barda c─âl─âuluiÔÇŁ.

După ce Matia este înscăunat rege (1458), are grijă ca fratele său să-și găsească liniștea într-un mormântat la Alba Iulia, în catedrala Sfântul Mihail, alături de tatăl său Iancu de Hunedoara și de unchiul său, Ioan cel Tânăr.

Foto sus: Priveghiul lui Ladislau de Hunedoara, pictur─â de Viktor Madar├ísz (1859) 

Bibliografie:

 ÔÇ×Ioan de Hunedoara- Scurt─â culegere de texte ÔÇŁ, ed. Karina, Deva, 2021
ÔÇ×Drama familiei Corvine╚Ötilor ├«n viziunea lui Iosif Sterca ╚śulu╚ŤiuÔÇŁ, ├«n Acta Musei Corvinensis, III, 1997.
R├ícz Gy├Ârgy, Hunyadi L├íszl├│ kiv├ęgz├ęse [Execu╚Ťia lui Ladislau de Hunedoara]   (accesat ├«n data de 15.03.2021)