Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Ungariei, Matia Corvin jpeg

Ioan Corvin, fiul nelegitim al regelui Ungariei, Matia Corvin

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Fiul nelegitim al regelui regelui Ungariei, Matia Corvin, a primit numele de Ioan Corvin. El purtat numele celebrului s─âu bunic, Ioan de Hunedoara, iar prenumele face trimitere la blazonul familiei - corbul (latin─â - corvus).

Ioan Corvin, unicul fiu ┼či mo┼čtenitor al Regelui Matia cel Drept, a primit acest nume nu din ├«nt├ómplare, ci cu scopul de a ├«mp─âm├ónteni ideea c─â este un Corvin(...) Ioan Corvin a fost fructul rela┼úiei de iubire a regelui cu o anume Barbara Edelpock, din ora┼čul Stein, Austria Inferioar─â. ├Än ap─ârarea sa, putem spune c─â regele era v─âduv ├«n momentul c├ónd face cuno┼čtin┼ú─â cu aceasta ┼či probabil ├«nc─â ├«ndurerat de pierderea primei sale so┼úii, Ecaterina de Podiebr├ídy, care murise de febr─â ├«mpreun─â cu fii ei, la na┼čterea acestora, noteaz─â Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei. 

Fiu nelegitim, Ioan, a fost h─âr─âzit de tat─âl s─âu unei cariere ecleziastice cu scopul nedeclarat de a nu st├ónjeni ascesiunea la tron a unui eventual urma┼č legitim al acestuia, mai ales dup─â c─âs─âtoria regelui cu Beatrice de Aragon, realizat─â ├«n anul 1476. Odat─â cu trecerea timpului devenind evident c─â regina nu e capabil─â de a-i d─ârui mo┼čtenitori, Matia ├«┼či schimb─â acest g├ónd. Prin urmare ├«n toamna anului 1479, Ioan este ridicat la rangul de prin┼ú. La acea dat─â el de┼úinea deja titlurile de comite perpetuu de Hunedoara, precum ┼či titlul de duce de Liptovia, primind cu aceast─â ocazie mo┼čii ├«n comitatele T├órnava ┼či D─âb├óca. Cel mai important moment al recunoa┼čterii sale l-a reprezentat actul de dona┼úie din 8 Aprilie 1482 prin care Regele ├«i d─âruie┼čte domeniul Hunedoarei, proprietate ereditar─â a familiei. Prin acest act, Ioan este oficializat ca membru deplin al familiei de Hunedoara, el fiind ┼či singurul care a purtat ├«n mod oficial numele de Corvin. 


Portretul lui Ioan Corvin. Pictur─â de Imre Mad├ích (sursa: Pet┼Ĺfi Irodalmi M├║zeum)

Ioan Corvin jpg jpeg

Matia s-a ocupat de buna cre┼čtere ┼či educa┼úie a fiului s─âu, Ioan fiind plasat sub tutela bunicii sale paterne, Elisabeta Szil├ígyi. Totodat─â pentru a-l familiariza cu chestiunile politice ├«l lua adesea cu el ├«n cadrul ├«ntrevederilor pe care regele le avea cu supu┼čii s─âi. Tat─âl s-a ├«ngrijit ┼či de patrimonial fiului s─âu, c─âruia i-a donat ÔÇ×mari domenii care mai ├«nainte apar┼úinuser─â coroaneiÔÇŁ. Printre acestea s-au num─ârat jude╚Ťele B├ęk├ęs, Mucacevo, Debre┼úin, dona┼úiile regale fiind ├«mbog─â┼úite de cele ale bunicii sale, Elisabeta Szil├ígyi. Toate aceste m─âsuri trebuiau s─â asigure o baz─â material ┼či politic─â destul de solid─â pentru ascensiunea la tron a lui Ioan Corvin.

Destinul s─âu a fost ├«ns─â altul. Fire mult prea bl├ónd─â, nu a avut t─âria de caracter a ├«nainta┼čilor. Marii nobili chiar ┼či cei apropia┼úi tat─âlui s-au ├«ntors ├«mpotriva fiului dup─â moartea primului. Ioan Corvin a fost deposedat pe r├ónd de unele din domeniile sale, a fost implicat ├«n procese nesf├ór┼čite, pe plan politic fiind am─âgit cu coroana Bosniei, declarat duce de Slavonia ┼či Opava, titluri ce ├«i vor fii retrase peste c├ótva timp. Ioan Corvin a avut o prima casatorie "per procuram" cu Maria Sforza Bianca, prin╚Ťes─â de Milano, c─âs─âtorie care nu s-a concretizat. ├Äntr-un final ┼či datorit─â c─âs─âtoriei sale cu Beatrice de Frangep├ín ├«n 1498, devine Ban de Croa┼úia ┼či Slavonia unde timp de trei ani ap─âr─â cu succes aceste teritorii de incursiunile turce┼čti, ajung├ónd s─â aspire la pozi┼úia de Palatin al regatului.

Dar este oprit din nou de cospira┼úiile nobilimii, ├«n frunte cu regina Beatrice de Aragon, niciodat─â favorabil─â lui, rec─âs─âtorit─â acum cu noul rege, Vladislav al II-lea. Ioan Corvin este ucis, din c├óte se pare, ├«ntr-o b─ât─âlie contra turcilor, pe data de 12 octombrie 1504. Moartea sa este urmat─â la c├óteva luni de cea a fiilor s─âi, Matia si Cristofor. Peste patru ani se stinge ┼či fiica sa, Elisabeta, ultimul urma┼č direct al Corvinilor. Acestea au fost ultimile lic─âriri a unei f─âclii ce nu vroia s─â piar─â dar a fost stins─â de v├óntul rece al vremurilor. 

Foto sus: Tânărul Ioan Corvin, în 1486. Pictură de Baldassare Estense

Bibliografie:

Ioan-Aurel, Pop, Hunedore┼čtii, Cluj-Napoca,2020
Iosif, Pataki, Domeniul Hunedoarei la ├«nceputul secolului al XVI-lea, Bucure┼čti,1973