Cartea Junglei. O poveste veche de 120 de ani
Rudyard Kipling este autorul uneia dintre cele mai cunoscute povești pentru copii din lume. Cartea Junglei, povestea copilului crescut în junglă alături de animale, se numără printre preferatele copiilor de mai bine de 100 de ani. Care este însă povestea ei ?
Autorul Rudyard Kipling s-a născut în India în 1865, din părinți britanici, și a locuit la Bombay (astăzi Mumbai) până la vârsta de șase ani. În copilărie, a fost fascinat de poveștile despre jungla indiană și animalele sale, și a învățat miturile și legendele locale. Apoi, după zece ani petrecuți la o școală din Anglia, Kipling s-a întors în India unde s-a angajat ca scriitor și editor la un ziar.
Mai târziu, Kipling avea să declare că a conceput poveștile din Cartea Junglei în acea perioadă. Suferind de insomnie, Kipling obișnuia să facă plimbări lungi pe timpul nopții, ajungând până la marginea orașului. Kipling a scris apoi poveștile ca o serie de fabule, destinate să ofere copiilor lecții de morală prin intermediul unor personaje animale.
Cele mai multe din poveștile ce compun Cartea Junglei au fost publicate în anii 1893-1894, când Kipling era deja un autor cunoscut. Poveștile sale cu aventuri din junglă și animale vorbitoare i-au fascinat pe copii și adulți deopotrivă și, pe mulți cititori, ele i-au familiarizat pe strini cu istoria și cultura Indiei.
Most of the stories that comprise "The Jungle Book" were first published in magazines in 1893-1894. Kipling was already a popular author by this time, and his tales of exotic jungle adventures and talking animals appealed to both children and adults. For many readers, Kipling's stories were their first introduction to the culture and history of India.
Prima ediție din Cartea Junglei a apărut în 1894 și includea povești precum „Frații lui Mowgli”, în care sunt prezentate personajele principale, și „Rikki-Tikki-Tavi”, cu aventurile faimoasei manguste. Continuarea – A Doua Carte a Junglei – a fost publicată în 1895, adăugând cinci povești despre Mowgli și trei povești adiționale.
Datorită Cărții Junglei, Kipling a devenit unul dintre cei mai bogați și populari scriitori din lume. I-a influențat și pe alți autori de povești, inclusiv pe Edgar Burroughs, al cărui personaj – Tarzan – a fost inspirat din Mowgli. Pentru meritele sale în literatură, Kipling a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1907.
Coperta primei ediții
Copilul crescut de lupi a apărut pentru prima dată într-o poveste din 1893 și, de fapt, personajul Mowgli nu era copil, ci un tânăr din armata britanică staționată în India, având cunoștințe extraordinare despre creaturile junglei. Abia mai târziu, în următoarele povești, Kipling transformă povestea lui Mowgli în povestea unui copil crescut în junglă.
În carte, prietenul cel mai bun al lui Mowgli este ursul Baloo. Numele său – Bhalu – este inspirat din cuvântul hindus pentru urs. În povestea originală, Baloo este un personaj mai sobru decât ursul lipsit de griji din desenele animale, iar rolul său este de a-l învăța pe Mowgli Legea Junglei.
În filmul lansat anul acesta, Baloo rămâne la fel de prietenos ca în desenul din anii '60, dar regizorul a făcut apel la mai multe detalii din poveștile originale ale lui Kipling. De exemplu, Baloo este reprezentat ca un urz buzat, o specie din zona Indiei și, probabil, animalul care a inspirat personajul original. Filmul evocă și rolul inițial jucat de Baloo în poveste, cel de mentor.
The new movie also evokes Baloo's original function in the stories: "He’s that teacher that you have in high school that encourages you to read the books that maybe you weren’t allowed to read, and opens your eyes to what the world is really all about, " Favreau says in the film's press materials. "He’s a subversive thinker."
Cât desper Shere Kan, tigrul bengalez care este personajul negativ în poveștile lui Kipling, în film el sfârșește într-o manieră tipic hollywoodiană, chiar dacă în carte el este pur și simplu călcat în picioare de bivoli.