9 octombrie   Ziua Holocaustului în România jpeg

9 octombrie - Ziua Holocaustului în România

­čôü Holocaust
Autor: Redac╚Ťia

Stabilirea evreilor ├«n Bucovina a dus la dezvoltarea economic─â, social─â, cultural─â ┼či spiritual─â a acestui spa┼úiu, la ├«nscrierea lui ├«ntr-un areal cultural central-european. Ei ┼či-au cultivat ┼či p─âstrat o individualitate aparte, au adus o contribu┼úie deosebit─â la dezvoltarea ┼či promovarea Bucovinei ├«n cadrul Imperiului Habsburgic ┼či mai apoi a Imperiului Austro-Ungar, particip├ónd activ ┼či implic├óndu-se la integrarea provinciei ├«n structurile Statului rom├ón. Evreii bucovineni reprezint─â una dintre comunit─â┼úile cele mai importante care au avut o contribu┼úie deosebit─â la istoria ┼či modernizarea spa┼úiului bucovinean ┼či ├«ntregii societ─â┼úi rom├óne╚Öti, noteaz─â Muzeul Na╚Ťional al Bucovinei, pe pagina de Facebook a institu╚Ťiei.

Data de 9 octombrie a fost aleas─â drept zi a comemor─ârii Holocaustului ├«n Rom├ónia, printr-o hot─âr├óre de Guvern din 2004, zi cu o semnifica╚Ťie aparte, c├ónd au ├«nceput deport─ârile for╚Ťate, ├«n vagoane de marf─â, ├«ncuiate, a evreilor din Bucovina de Sud, teritoriu aflat ╚Öi atunci, ca ╚Öi acum, sub administra╚Ťie rom├óneasc─â. Dup─â cum se cunoa╚Öte, Pactul Ribbentrop-Molotov, a avut consecin╚Ťe tragice pentru popula╚Ťia rom├óneasc─â din sudul Basarabiei, Bucovina de Nord ╚Öi ╚Üinutul Her╚Ťa. Prin declararea zilei de 9 octombrie drept zi a Holocaustului, statul nostru a recunoscut faptul c─â evreii din Rom├ónia nu au fost scuti┼úi de experien┼úa tragic─â prin care au trecut evreii din ┼ú─ârile aflate ├«n zona de influen┼ú─â a Axei. 

Deport─ârile evreilor din Bucovina au fost rezultatul deciziei lui Antonescu de a realiza o purificare etnic─â. Aceast─â decizie poate fi eviden╚Ťiat─â pe baza stenogramelor ╚Öedin╚Ťelor de guvern din 22 iunie 1941 ╚Öi 8 iulie 1941. Holocaustul a existat ├«n Rom├ónia, inclusiv Transnistria, ├«n toate formele de manifestare, except├ónd lag─ârele de concentrare ╚Öi camerele de gazare. Cercet─ârile efectuate, majoritatea documentelor, arat─â c─â autorit─â╚Ťile rom├óne╚Öti au transformat o ├«ntreag─â zon─â de la est de Nistru, aflat─â sub administra╚Ťie rom├óneasc─â, ├«ntr-un imens lag─âr de concentrare, destinat extermin─ârii evreilor.


Ziua Holocaustului 2 jpg jpeg

La 9 octombrie 1941, a ├«nceput deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, C├ómpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, R─âd─âu╚Ťi, Gura Humorului ╚Öi din alte localit─â╚Ťi din vecin─âtate c─âtre Transnistria, dup─â ce, la 14 septembrie 1941, ├«ncepuse deportarea evreilor din Basarabia ╚Öi Bucovina. F─âr─â a putea stabili cu exactitate care este num─ârul evreilor rom├óni ╚Öi al evreilor din teritoriile aflate sub administra╚Ťie rom├óneasc─â care au fost uci╚Öi ├«n timpul Holocaustului, Comisia Interna╚Ťional─â pentru Studierea Holocaustului din Rom├ónia apreciaz─â c─â, ├«n timpul Holocaustului, ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n teritoriile aflate sub controlul s─âu au fost uci╚Öi sau au murit ├«ntre 280.000 ╚Öi 380.000 de evrei rom├óni ╚Öi ucraineni, la care se adaug─â ╚Öi aproximativ 135.000 de evrei rom├óni care tr─âiau ├«n Transilvania de Nord, aflat─â pe atunci sub conducere maghiar─â, precum ╚Öi 5.000 de evrei rom├óni care se aflau atunci ├«n alte ╚Ť─âri din Europa. 

Autor: Cristina Slavic, Muzeograf, Muzeul Na╚Ťional al Bucovinei

Bibliografie: 

Teșu Solomovici, Istoria Holocaustului din România, București, 2005.
Holocaustul evreilor din România: experimentul Transnistria, în Observator cultural, nr. 208, februarie 2004.
Alexandru Cretzianu, Ocazia pierdut─â, Editura Institutul European, 1998.