10 noiembrie – Ziua Artileriei în Armata Română
La data de 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr. 198, dată de către domnitorul Gheorghe Bibescu, se înființa prima baterie de artilerie din armata Țării Românești. După cum se știe, în secolul fanariot Moldova și Țara Românească nu au avut armate, din acest motiv artileria este (re)înființată abia în 1843, deși cele două principate au avut artilerie și în Evul Mediu.
În colecția Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) se află o tunică de ceremonie și o pereche de pantaloni de general de artilerie, model 1895, ce au aparținut regelui Carol I. Artilerist ca formație, Carol I a purtat cel mai mult însă, ca domnitor/rege al României, uniforma de general de infanterie.
Tunica are la manșete însemnele gradului de general de corp de armată, cel mai mare grad militar pe atunci, în Armata Română. Carol I a deținut gradul de „general en chef”, superior generalului de divizie, grad ce defapt era o funcție, rezervată doar domnitorului/regelui, în calitate de cap al oștirii.
Din anul 1895 este introdus gradul de general de corp de armată, preluând însemnele generalului en chef. Următorul care va primi gradul de general de corp de armată va fi prințul moștenitor Ferdinand, în 1911, iar primii militari de carieră îl vor primi în anul 1917.
Artileria a cunoscut o evoluție spectaculoasă în timpul domniei lui Carol I. Dacă în 1866, anul venirii lui pe tron, exista un singur regiment de artilerie în Armata Română, în 1914, la decesul regelui, existau:
- 20 de regimente de artilerie active, numerotate de la 1-20 (grupate în 10 brigăzi
de artilerie, câte una în subordinea fiecărei divizii de infanterie);
- 5 regimente de artilerie cadre, numerotate de la 21 la 25 (câte unul în subordinea
fiecărui comandament teritorial);
- 5 regimente de obuziere (câte unul în subordinea fiecărui corp de armată):
- 1 divizion (eșalon specific artileriei și cavaleriei, echivalent cu batalionul)
obuziere grele;
- 1 divizion artilerie munte;
- 1 regiment artilerie călăreață;
- 1 regiment artilerie cetate;
- 3 batalioane artilerie cetate.
Foto sus: Bateria Carol de la Calafat, în timpul Războiului de Independență (© Fototeca Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”)
Mai multe pentru tine...