Plutonier din Ministerul Forțelor Armate din Republica Populară Română, în uniforma model 1952 ( foto: Colecția Muzeului Maramureșan, atelierul foto Kabat Emil)

Ziua Automobilistului Militar în România, sărbătorită la 1 martie

📁 Istoria automobilului
Autor: Nicolae Adrian Alexe, muzeograf, CNM ASTRA din Sibiu
🗓️ 1 martie 2024

Ziua Automobilistului Militar în România este sărbătorită în fiecare an la data de 1 martie.

Primele formațiuni auto au apărut în Armata Regală Română în anul 1909, anume Garajul Central al Armatei și Școala pentru Specializarea Auto, iar în 1912 a apărut Corpul Automobiliștilor Voluntari. La 1 martie 1917, s-a înființat și Regimentul de Tracțiune Automobilă, scrie Muzeul Național de Istorie a României, pe pagina de Facebook a instituției.

În imaginea de mai sus avem un plutonier reangajat, arma auto, din Ministerul Forțelor Armate din Republica Populară Română, în uniforma model 1952, confecționată până în anul 1957. Aceasta a fost cea mai sovietizată uniformă a Armatei Române. Faptul că este automobilist este indicat de semnul de armă de pe epoleți, o anvelopă și două ciocane, semnul automobiliștilor militari din 1948 până în prezent. De remarcat că fotografia este realizată „în oglindă”, adică este inversată, deoarece hainele bărbătești, civile sau militare, se încheie la nasturi mereu cu partea stângă peste cea dreaptă (la doamne este invers).

Între 1950-1959 ierarhia gradelor inferioare din Armata R. P. R. a fost una copiată după sovietici (nu mai existau subofițeri, nici maiștri militari):

  • corpul soldaților, cu două grade: soldat (matroz la marină) și soldat fruntaș (matroz major la marină); ambele grade erau numai pentru militari în termen;
  • corpul sergenților și cartnicilor, cu patru grade: caporal (cartnic la marină), sergent (cartnic major la marină), sergent major (cartnic șef la marină) și plutonier (miciman la marină); toate patru gradele erau atât pentru militari în termen, cât și pentru reangajați (adică angajați).

De asemenea, și însemnele de grad pentru gradele inferioare au fost copiate după cele sovietice, între 1950-1957. Pentru gradul de plutonier, însemnul era o tresă în formă de „T”. Din anul 1959, corpul subofițerilor s-a reînființat. Plutonierul din imagine este reangajat cu peste 6 ani vechime, fapt indicat de vestonul pe care îl poartă, similar cu cel ofițeresc. Dacă ar fi avut sub 6 ani vechime, ar fi avut veston de trupă.

Sursă foto: Colecția Muzeului Maramureșan, atelierul foto Kabat Emil