Zelenski: Africa este 'ostatica' invaziei ruse în Ucraina
Africa este "ostatică" a invaziei ruse în Ucraina, care este la originea puternicelor tensiuni de pe piaţa cerealelor menite exportului pe continent, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agerpres.ro.
"Africa este ostatica celor care au început războiul împotriva statului nostru", a spus Zelenski într-un discurs prin videoconferinţă adresat membrilor Uniunii Africane (UA).
Nivelul "incorect" al preţurilor alimentare "provocate de războiul rusesc (...) se face simţit în mod dureros pe toate continentele", a deplâns preşedintele ucrainean.
El a indicat că "negocieri dificile" sunt în prezent în curs pentru a debloca porturile ucrainene, unde milioane de tone de cereale nu pot fi în prezent exportate către Africa din cauza blocadei flotei ruse la Marea Neagră.
"Nu există încă progrese", a recunoscut el, estimând că "criza alimentară în lume va dura atâta timp cât va continua acest război colonial".
Ruşii "au nevoie de această criză", a afirmat Zelenski. "Ei o agravează înt-un mod deliberat".
"Nu a fost găsit încă niciun instrument veritabil pentru a ne asigura că Rusia nu atacă porturile din nou", a deplâns Volodimir Zelenski, pentru care "a scăpa de ameninţarea foametei" este "misiunea numărul unu".
Ucraina, împreună cu partenerii săi, "încearcă să construiască o nouă logistică de aprovizionare" cu cereale către ţările africane şi alte continente, a mai spus el, "organizaţiile internaţionale nefiind în măsură să influenţeze" Rusia, potrivit lui, "pentru a restabili securitatea (alimentară) internaţională".
Volodimir Zelenski a spus de altfel că vrea "să intensifice" dialogul cu statele membre ale Uniunii Africane, numind în viitor un "reprezentant special al Ucrainei pentru Africa".
El a propus, de asemenea, pregătirea unei "mari conferinţe politice şi economice Ucraina - Africa".
Preşedintele senegalez Macky Sall, care asigură în prezent preşedinţia UA, a salutat pe Twitter "discursul prietenos" al lui Zelenski de luni, reafirmând că "Africa rămâne ataşată respectării dreptului internaţional, soluţionării paşnice a conflictelor şi libertăţii comerţului".
Moussa Faki Mahamat, preşedinte al Comisiei UA, a precizat la rândul său că organizaţia panafricană "şi-a reiterat poziţia privind necesitatea urgentă a unui dialog" pentru "a pune capăt conflictului şi a permite întoarcerea păcii în regiune şi refacerea stabilităţii mondiale".
Mai multe pentru tine...