646x404 (39) jpg

Zelenski: Africa este 'ostatica' invaziei ruse în Ucraina

📁 Istorie recentă
🗓️ 21 iunie 2022

Africa este "ostatică" a invaziei ruse în Ucraina, care este la originea puternicelor tensiuni de pe piaţa cerealelor menite exportului pe continent, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agerpres.ro.

"Africa este ostatica celor care au început războiul împotriva statului nostru", a spus Zelenski într-un discurs prin videoconferinţă adresat membrilor Uniunii Africane (UA).

Nivelul "incorect" al preţurilor alimentare "provocate de războiul rusesc (...) se face simţit în mod dureros pe toate continentele", a deplâns preşedintele ucrainean.

El a indicat că "negocieri dificile" sunt în prezent în curs pentru a debloca porturile ucrainene, unde milioane de tone de cereale nu pot fi în prezent exportate către Africa din cauza blocadei flotei ruse la Marea Neagră.

"Nu există încă progrese", a recunoscut el, estimând că "criza alimentară în lume va dura atâta timp cât va continua acest război colonial".

Ruşii "au nevoie de această criză", a afirmat Zelenski. "Ei o agravează înt-un mod deliberat".

"Nu a fost găsit încă niciun instrument veritabil pentru a ne asigura că Rusia nu atacă porturile din nou", a deplâns Volodimir Zelenski, pentru care "a scăpa de ameninţarea foametei" este "misiunea numărul unu".

Ucraina, împreună cu partenerii săi, "încearcă să construiască o nouă logistică de aprovizionare" cu cereale către ţările africane şi alte continente, a mai spus el, "organizaţiile internaţionale nefiind în măsură să influenţeze" Rusia, potrivit lui, "pentru a restabili securitatea (alimentară) internaţională".

Volodimir Zelenski a spus de altfel că vrea "să intensifice" dialogul cu statele membre ale Uniunii Africane, numind în viitor un "reprezentant special al Ucrainei pentru Africa".

El a propus, de asemenea, pregătirea unei "mari conferinţe politice şi economice Ucraina - Africa".

Preşedintele senegalez Macky Sall, care asigură în prezent preşedinţia UA, a salutat pe Twitter "discursul prietenos" al lui Zelenski de luni, reafirmând că "Africa rămâne ataşată respectării dreptului internaţional, soluţionării paşnice a conflictelor şi libertăţii comerţului".

Moussa Faki Mahamat, preşedinte al Comisiei UA, a precizat la rândul său că organizaţia panafricană "şi-a reiterat poziţia privind necesitatea urgentă a unui dialog" pentru "a pune capăt conflictului şi a permite întoarcerea păcii în regiune şi refacerea stabilităţii mondiale".

Mai multe pentru tine...