Fosilele descoperite în peștera Sima del Elefante (© Maria D. Guillén / IPHES-CERCA / Elena Santos / CENIEH)

O descoperire care rescrie istoria timpurie a omenirii în Europa

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 13 martie 2025

Oamenii de știință au descoperit oase faciale fosilizate cu o vechime cuprinsă între 1,1 milioane de ani și 1,4 milioane de ani și care ar putea aparține unei specii necunoscute până acum în lanțul evoluției umane. Această descoperire, realizată într-o peșteră din Spania, rescrie istoria timpurie a omenirii în Europa, relatează Reuters.

Descoperite în peștera Sima del Elefante, în apropierea orașului Burgos, fosilele cuprind fragmente care acoperă 80% din partea stângă a zonei centrale a feței unui individ adult, inclusiv părți din pomeți și maxilarul superior. Se numără printre cele mai vechi fosile umane descoperite pe teritoriul Europei.

Cercetătorii au botezat fosila „Pink”, un omagiu adus trupei rock Pink Floyd.

Anatomia facială a lui Pink era mai primitivă decât cea a lui Homo antecessor, specie care a locuit în Europa Occidentală cu circa 850.000 de ani în urmă și care avea partea centrală a feței îngustă, asemănătoare omului modern. Partea centrală a feței lui „Pink” era mai proeminentă și masivă decât în cazul Homo antecessor și prezenta unele similarități - dar și diferențe - față de Homo erectus, despre care se crede că a fost prima specie umană care a migrat din Africa.

Cercetătorii au spus că fosilele nu sunt suficient de complete pentru a concluziona că „Pink” aparținea unei specii umane străvechi necunoscute până acum, dacă că această posibilitatea este reală. Au atribuit fosilei denumirea științifică provizorie Homo affinis erectus, în semn de recunoaștere a afinităților sale cu anumite trăsături ale lui Homo erectus.

Specia noastră, Homo sapiens, a apărut în urmă cu abia 300.000 de ani în Africa, migrând ulterior în toată lumea, inclusiv în Europa. Homo erectus a apărut prima dată în Africa în urmă cu circa 1,9 milioane de ani, prezentând proporții corporale similare cu cele ale omului modern. Homo antecessor avea, de asemenea, proporții corporale moderne, precum și o anatomie facială cu aspect modern.

Zona centrală a feței lui „Pink” seamănă cu Homo erectus grație structurii sale nazale plate și subdezvoltate, spre deosebire de structura osoasă nazală proeminentă a lui Homo antecessor și Homo sapiens.

Sunt cunoscute puține informații despre primii rezidenți ai Europei. Există fosile atribuite în mod obișnuit lui Homo erectus, cu o vechime de 1,8 milioane de ani, descoperite într-un sit din Caucaz, în Georgia, denumit Dmanisi, aflat la marginea Europei. Există și unelte din piatră cu o vechime de 1,4 milioane de ani descoperite în vestul Ucrainei, precum și oase cu urme de tăieturi, sugerând folosirea uneltelor din piatră pentru măcelărirea carcaselor de animale, cu o vechime de 1,95 de milioane de ani, descoperite în România.

Fosilele „Pink” sunt mai vechi decât orice rămășițe cunoscute de Homo antecessor. Iar, potrivit cercetătorilor, specia lui „Pink” ar putea aparține unei populații care a ajuns în Europa în timpul unei migrații care a precedat Homo antecessor.

Foto sus: Fosilele descoperite în peștera Sima del Elefante (© Maria D. Guillén / IPHES-CERCA / Elena Santos / CENIEH)

Mai multe pentru tine...