Vezuvius Challenge: Recompensă uriașă pentru oricine descifrează secretele unor pergamente carbonizate
Transformate în bucăți carbonizate de erupția catastrofală a Vezuviului din anul 79 d.Hr., pergamentele de la Herculaneum, de o importanță uriașă, rămân un mister fascinant. Acum, cercetătorii oferă o recompensă de 400.000 de lire sterline celui care poate descifra aceste manuscrise arse.
Acum aproape 2.000 de ani, erupția Vezuviului a carbonizat 1.800 de pergamente, transformându-le în fragmente extrem de fragile. Realizate din papirus – un material similar hârtiei – acestea sunt considerate a conține texte filosofice și literare profunde, scrise de învățați greci și romani.
Din cauza fragilității extreme a acestor pergamente rulate (suluri), orice încercare de a le desface manual ar duce la distrugerea lor completă. Ca urmare, cercetătorii au apelat la metode inovatoare, precum scanările cu raze X, software pentru detectarea cernelii și inteligența artificială, pentru a scana digital textele.
În prezent, echipa de cercetători caută soluții suplimentare de la ingineri și experți în inteligența artificială pentru a decoda cât mai mult din conținutul sulurilor carbonizate, oferind o recompensă substanțială pentru rezultate semnificative.
La începutul acestui an, studenții au câștigat deja 700.000 de dolari (aproape 550.000 de lire sterline) folosind inteligența artificială pentru a desluși ce este scris pe unul dintre pergamentele deținute de Institutul Francez din Paris (Institut de France reunește mai multe instituții, printre care și Academia Franceză).
Noi fragmente de texte antice, decodate cu ajutorul tehnologiei de vârf
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au utilizat facilitățile de scanare Diamond Light Source din Harwell, Oxfordshire – o instalație de cercetare de ultimă generație, care folosește radiații X pentru a obține imagini detaliate ale materialelor la nivel atomic – pentru a descifra noi fragmente de pe Pergamentul Bodleian P Herc.172, păstrat în Biblioteca Bodleian din Oxford.
Aceștia susțin că textul recent decodat este în limba greacă și au reușit să interpreteze câteva fragmente, însă încă nu au reușit să deslușească propoziții complete.
Un aspect intrigant este că cerneala pare să fie mai vizibilă pe straturile exterioare ale pergamentului, iar în anumite segmente, este clar vizibilă doar pe fiecare a doua linie. Acest detaliu sugerează că scribul își înmuia pana de scris o dată la fiecare două linii.
„Pentru noi este o experiență de neuitat să fim primii care vedem după atâta timp un text scris cu mâna acum 2.000 de ani”, au declarat cercetătorii.
31 decembrie: termenul limită pentru a revendica recompensa
Termenul limită pentru premiul cel mare din acest an – acordat pentru descifrarea unor pasaje complete din pergamentele de la Herculaneum, fără a le atinge – este 31 decembrie 2024.
Potrivit The Times, aproape 400.000 de lire sterline vor fi oferite celor care vor face progrese suplimentare în citirea pergamentelor din Herculaneum.
„Un lucru știm cu siguranță: vom reuși să recuperăm textul de pe acest pergament, dar vom avea nevoie de ajutorul vostru pentru a face acest lucru”, a adăugat echipa de cercetători.
Savanții cer așadar ajutorul publicului în decodarea mesajelor din aceste relicve antice. Efortul face parte din Vezuvius Challenge, o competiție internațională care folosește AI pentru a citi sulurile de la Herculaneum.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...