Cercetătorii americani speră să descifreze un pergament vechi de 2000 de ani, îngropat de erupţia vulcanului Vezuviu
Cercetătorii Universităţii din Kentucky lucrează la perfecţionarea unei tehnici digitale care să descifreze texte străvechi de 2000 de ani, relatează CNN.
W. Brent Seales, şeful departamentului digital al Universităţii din Kentucky, a spus că echipa care se ocupă de acest proiect a fost într-o vizită în Anglia, de unde a preluat imagini detaliate ale pergamentelor găsite în oraşul antic roman Herculaneum folosind sincrotronul, un accelerator de particule circular.
Sincrotronul accelerează electronii până aproape de viteza luminii, adică o lumină mai puternică de 10 miliarde de ori decât lumina soarelui.
Pergamentele datează din anul 79, când vulcanul Vezuviu a erupt aruncând foc şi cenuşă peste oraşele Pompei şi Herculaneum şi au rămas îngropate într-o casă din Herculaneum până în 1752.
Orice încercare de a le desface manual le-ar distruge.
Sarcina cercetătorilor americani este de a folosi tehnici specifice pentru a putea pătrunde prin straturile fragile de papirus.
Echipa de cercetători din Kentucky vrea să dezvolte un program de învăţare automată folosind ca punct de plecare una dintre paginile pe care le-au scanat în vizita în Anglia.
Se estimează că cercetările vor dura aproximativ 6 luni.
În cele din urmă, dacă vor reuşi să descifreze papirusul, este posibil să ascundă un text irelevant.
Seales speră să fie un text al creştinismului timpuriu.
„Este important să rămânem conectaţi cu umanitatea trecută. Dacă am făcut efortul de a-l salva, ar trebui să încercăm să-l citim”, a mai spus Brent Seales.