Epava navei Kyrenia (© Wikimedia Commons)

Vechimea unei faimoase epave antice, stabilită cu precizie

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 11 iulie 2024

Atunci când oamenii de știință au excavat la sfârșitul anilor '60 ai secolului trecut epava unei străvechi corăbii comerciale grecești în largul coastelor nordice ale Ciprului, ei au descoperit o uimitoare capsulă a timpului, datând dintr-o perioadă crucială a civilizației din spațiul mediteraneean.

Însă stabilirea vechimii epavei Kyrenia cu un grad ridicat de precizie s-a dovedit a fi dificilă, iar unele dintre datările științifice anterioare au furnizat concluzii care au intrat în conflict cu dovezile arheologice. Cercetătorii au calculat acum această cronologie cu o nouă precizie, folosind tehnici îmbunătățite, despre care au spus că pot fi aplicate pentru a data și alte epave străvechi, informează Agerpres.

Analizând materia organică prelevată de pe epavă, inclusiv bârnele din lemn ale corabiei, migdalele din încărcătura acesteia și o piesă de joc numită astragalus, făcută din os de animal și folosită ca zaruri, ei au ajuns la concluzia că nava s-a scufundat în jurul anului 280 î.Hr. Este o dată puțin mai târzie decât estimările științifice precedente, dar ea se potrivește mai bine cu dovezile arheologice.

Nava Kyrenia, lungă de aproximativ 14 metri, era construită din lemn cu înveliș de plumb, cu un catarg purtând o pânză pătrată și avea probabil la bordul său un echipaj de patru persoane. S-a scufundat la aproximativ 1,6 km de coastă. La bord se aflau aproape 400 de amfore - recipiente mari de ceramică cu două mânere -, unele pline cu migdale, iar altele probabil cu vin, alături de pietre grele de moară folosite ca balast.

Folosind diverse probe, cercetătorii au stabilit că nava a fost construită în perioada 345 î.Hr.-313 î.Hr. și s-a scufundat între anii 286 î.Hr. și 272 î.Hr.

Moartea, în 323 î.Hr., a lui Alexandru cel Mare, care cucerise teritorii mari din regiunea mediteraneeană și dincolo de ea, a dus la lupte regionale pentru putere. Ciprul a devenit o zonă disputată între succesorii lui Alexandru care domneau în regiunea Mării Egee și cei din Egipt, cei din urmă câștigând controlul asupra insulei.

Rămășițele navei Kyrenia sunt expuse în prezent la un muzeu din Cipru.

Foto sus: Epava navei Kyrenia (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...