image

Epava unei ambarcațiuni romane, descoperită în largul coastelor Italiei / VIDEO

Epava unei ambarcațiuni romane din Antichitate, care transporta mărfuri în urmă cu peste 2.000 de ani, a fost descoperită în largul coastelor situate în apropiere de Roma, a anunțat vineri departamentul de artă din cadrul Jandarmeriei italiene.

Epava a fost localizată în largul portului Civitavecchia, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de capitala Italiei, pe un fund marin nisipos, la adâncimea de 160 de metri, au precizat carabinierii italieni, informează Agerpres.

Ambarcațiunea, lungă de peste 20 de metri,datând din secolul I î.Hr. sau al II-lea î.Hr., transporta sute de amfore, din care majoritatea au rămas intacte până în zilele noastre.

„Această descoperire excepțională reprezintă un exemplu important pentru o epavă a unei ambarcațiuni romane care a înfruntat pericolele mării în încercarea sa de a ajunge la țărm și atestă totodată străvechile rute comerciale maritime", a precizat, într-un comunicat, Jandarmeria italiană.

Ambarcațiunea a fost localizată și filmată cu ajutorul unui robot operat de la distanță. Nu se știe însă dacă autoritățile italiene vor încerca să aducă la suprafață epava din Antichitate sau să recupereze încărcătura acesteia de pe fundul mării.