Universitatea de vară de la Băile Tușnad nu mai este ce a fost odată!
Lucrările din acest an ale Universității de vară de la Băile Tușnad (24-28.07.2018) sau Tusnayos 2018 cum mai este denumită această tabără prin presă a adunat, și în acest an, numeroși politicieni de prim nivel din Ungaria, precum premierul Viktor Orban, vicepremierul Semjen Zsolt și președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt. Și în acest an, ca și în multe alte ediții precedente, discursurile de pe parcursul taberei au fost presărate cu multe atacuri la adresa României, acuzată fie că nu are o politică corectă față de membrii minorității maghiare, fie că nu acceptă bunăvoința Ungariei, mâna întinsă de Budapesta pentru a intra în parteneriate strategice, de sorginte economică sau chiar politică, cum ar fi aderarea la Grupul de la Visegrad sau colaborări în domeniul resurselor energetice clasice. Cu toate acestea, parcă subiectele prezentate anul acesta pe parcursul taberei și-au pierdut din valoare și importanță, mai ales datorită faptului că politicienii ungari reiau și reiau aceleași tematici an de an, fără a aduce în discuție, cu adevărat, aspecte care să contribuoe, real, la apropierea româno-ungară.
De altfel, numărul de participanți a fost, cel puțin la discursul premierului Viktor Orban, unul mai mic decât în edițiile precedente, semn probabil că și acest format colaborativ maghiaro-ungar și-a atins limitele. Putem aprecia, astfel, că nici discursurile care au lovit în România pe parcursul lucrărilor, ca în fiecare an de altfel, nu au fost caracterizate de inventivitate, în condițiile în care oficialii de prim rang ungari au reluat aceleași idei obsesive care îî bântuie de mai mulți ani încoace. De exemplu, vicepremierul Semjen Zsolt a cerut statului român să acorde autonomia minorității maghiare, în conformitate cu inventatele promisiuni ce ar fi cuprinse în Declarația de la Alba Iulia din 1918. Folosind deja un binecunoscut clișeu, din categoria unei dezinformări grosolane, nemaiavând alte idei sau argumente sclipitoare, Semjen Zsolt nu face altceva decât să-și mintă proprii conaționali, așa cum fac mulți politicieni maghiari, în frunte cu Kelemen Hunor, susținând într-un mod cu totul eronat că autonomia teritorială ar fi fost promisă maghiarilor la 1918. Mai departe, într-un mod de-a dreptul patetic, Semjen Zsolt roagă Ministerul român al Afacerilor Externe să nu-l mai invite pe ambasadorul Ungariei la București la Ziua Națională a României din acest an. Asta, ca într-un film cu Stan și Bran, pentru că de cel puțin doi ani tocmai premierul Semjen Zsolt și partenerul său de guvernare, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Peter Szijjarto, au interzis tutror membrilor corpului diplomatic ungar să participe, oriunde în lume, la evenimente organizate pentru Ziua Națională a României. Asta da viziune europeană și gest de solidaritate al Ungariei la adresa României! Îl informăm pe domnul Semjen Zsolt că în timp ce Budapesta interzice, într-un mod cu totul barbar, propriilor dioplomați să ia parte la evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, țări care chiar contează pe mapamond, cum este super-puterea SUA felicită România pentru anul Centenarului, mai multe state americane adoptând, din proprie inițiativă, declarații de solidaritate cu poporul român.
Iar patetismul politicienilor ungari prezenți la Băile Tușnad nu s-a oprit aici. În deschiderea lucrărilor, domnul Nemeth Zsolt (unul dintre fondatorii acestei tabere de vară) a susținut că nici mai mult nici mai puțin Uniunea Europeană trebuie să își reconsidere poziția față de Tratatul de la Trianon, trebuie să găsească soluții pentru problemele care au apărut în Europa din acest motiv. Cât de aberantă și fără sens este o asemenea solicitare, la 98 de ani de la parafarea tratatului care a consfințit întregirea/apariția sau câștigarea independenței unor sate importante din Europa centrală și de est. Cu ce este diferit oare discursul lui Nemeth Zsolt de cel al partidului extremist Jobbik sau chiar al organizației ungare de extremă dreapta Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate ale Ungariei Mari (HVIM) care susțin cam același lucru: revizuirea granițelor consfințite prin Tratatul de la Trianon!! Îl informăm pe domnul Nemeth Zsolt că Înalta Curte de Casație și Justuiție a interzis simbolistica și doctrina HVIM pe teritoriul României, considerând-o o organizație fascistă și xenofobă.
Poate discursul premierul Ungariei a mai atenuat puțin din penibilitatea declarațiilor celorlalți demnitari ungari...însă și acesta a dat dovadă de o lipsă de diplomație crasă, în condițiile în care de la principala tribună instalată în Băile Tușnad, a informat prietenii români că Ungaria nu are de sărbătorit nimic la 1 decembrie 2018, deoarece Centenarul nu reprezintă un moment festiv pentru Budapesta. Departe de noi gândul de a exagera raportându-ne la regulile diplomației, însă regula de bun simț spune că atunci când te afli într-o vizită, fie ea și una privată, pe teritoriul altui stat, ar trebui să te abți de la a jigni gazda cu afirmațiile pe care le faci. Ori, domnul Viktor Orban tocmai asta a făcut. A venit și ne-a spus că pentru el unul dintre cele mai importante valori simbolice ale României, Centenarul Marii Uniri, nu reprezintă un moment festiv! Oare de ce a simțit nevoia să facă acest lucru? Și oare de ce a simțit nevoia să spună, în aceeași cheie total neprotocolară (ca să nu mai folosim cuvântul jignitor...) că de 100 de ani România modernă nu știe ce să facă cu cei peste 1 milion de maghiari care trăiesc pe teritoriul ei....Mai ales că, potrivit propriilor afirmații, așteaptă totuși ca Bucureștiul să accepte ofertele de colaborare ale Ungariei în domeniul economic. Oare domnul Viktor Orban chiar nu vede câtă grijă are statul român de membrii minorității maghiare. Oare se face că nu observă că principalele structuri internaționale consideră România un model de protejare a drepturilor minorităților naționale....evident că premierul Ungariei știe aceste lucruri...și mai știe că Ungaria, pe de altă parte, are mult de suferit la capitolul protejării minoritarilor din propria țară, fiind în dese rânduri admonestată pe acest subiect de OSCE. Ca să nu mai vorbim de asimilrarea etniilor, care se vede cu ochiul liber că se petrece dincolo de Tisa!! În rest discursul premierului Ungariei a fost unul lăudăros, în care a încercat să demonstreze forța economică a țării sale, care aspiră ca până în 2030 să intre în top 5 al celor mai bune state ale Uniunii Europene din punct de vedere economic! Un discurs nu foarte departe de discursul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, care vede la rândul său o Rusie puternică în următoarele decenii....poate nu este întâmplătoare cooperarea ruso-ungară în multe domenii, cel mai relevant fiind cel al industriei nucleare, centrala atomo-electrică Paks II urmând a fi construită de Federația Rusă.