
Descoperirea „fără precedent” a unui tezaur din epoca fierului ar putea rescrie istoria Marii Britanii
Una dintre cele mai importante colecții de artefacte din epoca fierului descoperită vreodată în Marea Britanie a fost recent dezvăluită și ar putea schimba percepția istoricilor despre felul în care oamenii trăiau în această regiune acum 2.000 de ani, scrie The Guardian.
Peste 800 de obiecte au fost dezgropate dintr-un câmp de lângă satul Melsonby din North Yorkshire care datează din secolul I d.Hr., în jurul perioadei în care Anglia a fost cucerită de romani sub conducerea împăratului Claudius și sunt aproape sigur asociate cu tribul Brigantes care controla mare parte din nordul Angliei.

Printre obiecte se numără bucăți din căruțe și care de război, hamuri elegante pentru cel puțin 14 cai, zăbale, sulițe ceremoniale și două vase frumos ornamentate care se poate să fi fost folosite la cupajarea vinului. Experții implicați în descoperirea obiectelor au spus că acestea ar putea duce la o reevaluare a unor convingeri pe care istoricii le-au avut până acum legate de bogăția și statutul triburilor britanice din epoca de fier, precum și felul în care oamenii acelor vremuri făceau comerț și călătoreau.
Descoperirea a fost raportată de Peter Heads, care a găsit o parte din obiecte cu ajutorul unui detector de metale chiar înainte de perioada de Crăciun, în 2021. După ce a săpat o groapă și-a dat seama că are nevoie de ajutorul experților pentru a continua cercetările.
„Să găsești un tezaur sau o colecție de 10 obiecte este neobișnuit, este entuziasmant, dar să găsești ceva de o așa amploare este pur și simplu fără precedent”, a spus Prof. Tom Moore, șeful departamentului de arheologie de la Universitatea Durham, care a fost contactat de Heads. „Nu ne așteptam la asta. Am rămas fără cuvinte.”

„Amploarea descoperirii și a materialelor conținute este de neegalat în această țară”
Hamurile pentru caii folosiți la tragerea căruțelor și carelor de luptă erau decorate elegant cu corali și sticlă colorată. „Ar fi arătat incredibil. Scoate în evidență faptul că oamenii aceștia aveau un adevărat statut și bogății”, a mai spus Moore. „Uni oameni au considerat nordul ca fiind sărac în comparație cu epoca de fier din sudul Britaniei.

Asta arată că indivizii de acolo aveau aceeași calitate a materialelor, bogăție, statut și drumuri ca oamenii din sud.” Arheologul britanic a mai spus că descoperirea arată că percepția potrivit căreia regiunea din nordul Angliei de astăzi era la acea vreme „înapoiată” este una greșită.
„Amploarea descoperirii și a materialelor conținute este de neegalat în această țară”, a spus și Keith Emerick, inspector de monumente antice de la Historic England. „Să avem așa ceva din nordul Angliei este cu adevărat excepțional.”
„O descoperire pe care o faci doar o dată în viață”
Emerick a descris colecția de artefacte găsite drept „o descoperire pe care o faci doar o dată în viață pentru toți cei implicați”.
Obiectele de mare valoare au aparținut cel mai probabil unei persoane care făcea parte din elita Angliei, dar și a Europei și a restului lumii romane, potrivit lui Moore.

O mare parte din materiale au fost arse, ceea ce arată că probabil au fost folosite în timpul unei ceremonii funerare organizate pentru o persoană cu un statut înalt, înainte ca resturile să fie aruncate într-un șanț. View image in fullscreen
Una dintre cele mai importante descoperiri a fost un obiect care atestă pentru prima dată că triburile din Britania în epoca de fier foloseau căruțe cu patru roți, imitând probabil carele văzute în Europa continentală. Întreaga comoară a fost evaluată la 254.000 de lire sterline. Descoperirea a fost anunțată de Historic England, Universitatea Durham și Muzeul Britanic. Ministrul britanic al Culturii, Chris Bryant, a spus că descoperirea extraordinară a tezaurului „ne va ajuta să înțelegem mai bine structura istoriei națiunii noastre”.