Soldatul Augustin Pașca din Făurești, comuna Copalnic-Mănăștur (foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș)

Ultimul mesaj transmis familiei de un soldat român dispărut la Stalingrad

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Text și foto dr. Câmpeanu Marius, muzeograf
🗓️ 30 martie 2023

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este o scrisoare din Al Doilea Război Mondial, scrisă de soldatul Augustin Pașca din Făurești, comuna Copalnic-Mănăștur.

Scrisoarea a fost scrisă pe o scoarță de mesteacăn, în 24 mai 1942, în ziua de Rusalii, reprezentând ultimul mesaj transmis familiei de soldatul român care, ulterior, a fost dat dispărut în confruntările militare de la Stalingrad, desfășurate în perioada august 1942-februarie 1943.

În continuare, vă prezentăm textul scrisorii:

„Carte scrisă în ziua de Rusali(i)

24 V 1942, ora 4 d.(upă) (a)m(iază)

Scumpi Părinți fr.(ați) și surori

În aceste clipe și în această sfântă zi gândul meu sbo(a)ră peste țări și mări departe la satul meu drag unde am lăsat mamă plângând pentru mine și tată supărat după agiutorul meu. E adevărat dragi(i) miei căci și eu mă gândesc la D.(umnea)Vost(r)ă, vă visez nu știu în această clipă și în acest minut, nu știu vă [gândiți] la mine sau în ... mă veți da uitări(i) dar vă rog nu mă uitați, vă rog de primiți sco(a)rța de mesteacăn adevărata carte scrieți-mi imediat a-ți primit-o și cât ... îmi scrieți fiind plicuri și hârti(i) sânt destule iar timbre nu trebu(i)e și plicu(l) nu-l închideți tot ci ... și altul deschis. Vă sărută obraji(i) Augustin.

............................................................................................

Suvenire

Când veți privi cu durere

La mesteacănul fantastic

Amintiți-vă de mine

Sco(a)rța stropită cu lacrimi.

Vă rog de veți primi aceasta să-mi scrieți. Și o puneți în o carte, o păstrați ca amintire. ... fruntea și obraji(i). Augustin.”

Scrisoare din Al Doilea Război Mondial, scrisă de soldatul Augustin Pașca din Făurești, comuna Copalnic-Mănăștur (foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș)
Mai multe pentru tine...