Țigle fotovoltaice folosite pentru a ilumina Vila Misterelor din Pompei
Administratorii sitului arheologic Pompei au reușit să ilumineze una dintre cele mai renumite vile ale sale prin instalarea unor panouri fotovoltaice care seamănă cu țiglele tradiționale din lut.
Aceste țigle conțin celule solare fotovoltaice, care îi permit sitului arheologic inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial să își păstreze aspectul estetic, producând în același timp energie curată pentru a ilumina frescele sale splendide, informează Agerpres.
Deși proiectul se află abia la început, experții consideră că noile țigle high-tech ar putea, într-o bună zi, să contribuie la ecologizarea centrelor istorice din întreaga peninsulă.
"Sunt exact la fel ca vechile țigle" romane care există în siturile arheologice și în orașele din jurul Mării Mediterane, a declarat directorul sitului Pompei, Gabriel Zuchtriegel, într-un interviu pentru AFP.
Proiectul pilot permite punerea în valoare a unei extraordinare fresce murale ce a fost descoperită în 1909 sub câțiva metri de cenușă vulcanică în Vila Misterelor, acoperită alături de restul orașului antic după erupția vulcanului Vezuviu în urmă cu aproape 2.000 de ani.
Fresca prezintă femei care îl venerează pe Dionis, zeul vinului și al petrecerilor, în timp ce execută ritualuri misterioase.
Acoperind trei pereți, fresca în cauză, una dintre cele mai bine conservate din Pompei, este iluminată cu lămpi LED special concepute pentru a aduce la viață scene pictate în culorile roșu intens, violet și auriu, fără a le deteriora.
Din octombrie, aceste lămpi sunt alimentate cu electricitatea produsă de țiglele fotovoltaice.
Foto sus: Vila Misterelor din Pompei (© Flickr / gisleh)
Mai multe pentru tine...