O frescă reprezentând o „pizza”, descoperită la Pompeii (foto: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)

O frescă reprezentând o „pizza”, descoperită la Pompeii

O frescă reprezentând o cupă cu vin și ceea ce pare a fi o pizza a fost descoperită la Pompeii, a anunțat situl arheologic.

Fresca pe fond negru, „care frapează prin calitatea remarcabilă a execuției sale”, a fost găsită în timpul săpăturilor la pereții unei case antice din Pompeii, celebrul oraș roman distrus și îngropat de cenușă în urma erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr, informează Agerpres.

„Ceea ce vedem în această pictură pompeiană veche de 2.000 de ani seamănă cu o pizza, dar în mod evident nu este una, deoarece lipsesc unele dintre ingredientele sale cele mai caracteristice, cum ar fi roșiile și mozzarella”, a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

De formă rotundă, „pizza” în cauză este asezonată cu fructe (o rodie și ceea ce pare a fi o curmală) și mirodenii reprezentate prin puncte de culoare gălbuie și ocru.

Așezată pe un platou elegant de argint, „pizza” este înconjurată de o cupă cu vin roșu și de fructe, printre care rodii și curmale.

Foto: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico
Foto: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico

Potrivit arheologilor, acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de „xenia”, a fost inspirat de „darurile de ospitalitate”, oferite oaspeților conform unei tradiții grecești care datează din perioada cuprinsă între secolele III și I î.Hr.

Fresca a fost descoperită în atriumul unei case alăturate unei brutării, într-o zonă care fusese deja excavată din 1888 până în 1891 și unde săpăturile au fost reluate în ianuarie.

Mai multe pentru tine...