Rămășițele unor membri înstăriți ai civilizației Chimu, descoperite în Peru (foto: captură video Youtube / WION)

Rămășițele unor membri înstăriți ai civilizației Chimu, descoperite în Peru

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 10 iulie 2024

Arheologii din Peru au descoperit rămășițe umane despre care cred că ar aparține unor membri înstăriți ai civilizației Chimu, o societate preincașă ce a înflorit timp de secole în câmpiile aride dintre Oceanul Pacific și Munții Anzi.

Au fost descoperite rămășițele a 11 indivizi, cu o vechime estimată la circa 800 de ani, îngropați cu coliere, cercei și brățări, a precizat arheologul principal Sinthya Cueva, fără a oferi detalii despre materialele folosite pentru confecționarea acestora. Bijuteriile din epoca Chimu dezgropate cu prilejul altor excavări erau deseori confecționate din bronz și aur, informează Agerpres.

Descoperirea a fost făcută în capitala civilizației Chimu, Chan Chan, situată la mică distanță la nord de orașul peruan din epoca modernă Trujillo. Vechea capitală este renumită pentru arhitectura sa elaborată din cărămizi de noroi, care au format odinioară cel mai mare oraș construit din chirpici din lume.

Cueva a precizat că rămășițele au fost „deranjate” și că prezintă semne de moarte violentă, adăugând totodată că ele au fost localizate într-o parte a orașului care nu are caracteristicile obișnuite ale unui cimitir.

Civilizația Chimu a prosperat de-a lungul câmpiilor din zonele de coastă ale nordului țării, începând cu anul 800 d. Hr. și până în anii 1.400 și este recunoscută grație artei sale ornamentale, care include ceramică, feronerie și textile, la care se adaugă agricultura în terase, cu o productivitate ridicată, precum și rețele comerciale pe distanțe lungi de-a lungul coastei Pacificului.

A fost subjugată de incași la sfârșitul anilor 1.400, cu câteva decenii înainte ca invadatorii spanioli să cucerească Imperiul Incaș în 1532.

Foto sus:  captură video Youtube / WION

Mai multe pentru tine...