Situl de la Machu Picchu, mai vechi decât se credea anterior!
Potrivit unui nou studiu, cetatea inca din Machu Picchu, din Peru, a fost ocupată în jurul anilor 1420-1530 d.Hr., cu câteva decenii mai devreme decât se credea anterior.
O echipă de cercetători, condusă de Richard Burger, profesor de antropologie la Universitatea Yale, a folosit datarea cu radiocarbon pentru a dezvălui că împăratul Pachacuti, care a construit Machu Picchu, a ajuns la putere mai devreme decât se aștepta, potrivit unui comunicat publicat marți.
Aceasta înseamnă că primele cuceriri ale lui Pachacuti au avut loc mai devreme, ajutând la explicarea modului în care Imperiul Inca a devenit cel mai mare și mai puternic din America precolumbiană.
Pe baza documentelor istorice, s-a crezut că Machu Picchu a fost construit după 1440, sau poate chiar 1450. Cu toate acestea, Burger și echipa sa au folosit datarea prin spectrometrie de masă acceleratoare (AMS) a rămășițelor umane pentru a obține o imagine mai exactă.
AMS funcționează chiar și pe cantități mici de material organic, care mărește rezerva de schelete care pot fi studiate. Echipa a analizat 26 de persoane din cimitirele de la Machu Picchu care au fost recuperate de pe sit în timpul săpăturilor din 1912.
Cadavrele au fost îngropate sub bolovani, stânci deasupra sau peșteri puțin adânci, sigilate cu ziduri, potrivit studiului. Au existat, de asemenea, bunuri funerare, precum ceramică și știfturi de șal din bronz și argint.
"Acesta este primul studiu bazat pe dovezi științifice care oferă o estimare a fondării Machu Picchu și a duratei ocupării sale", a spus Burger în comunicatul de presă.
Înregistrările istorice au fost scrise de cuceritorii spanioli după preluarea zonei, iar rezultatele studiului pun sub semnul întrebării meritul de a trage concluzii pe baza acestor tipuri de documente, potrivit cercetătorilor.
Deși studiul recunoaște „limitările” datării cu radiocarbon, cercetătorii au spus că dovezile documentare nu sunt fiabile.
„Poate că a sosit timpul ca dovezile radiocarbonate să-și asume prioritatea în reconstrucțiile cronologiei împăraților incași și datarea siturilor monumentale incașe, cum ar fi Machu Picchu”, se arată în studiu., citat de CNN