Rămășițele a 227 de copii sacrificați într-un ritual precolumbian, descoperite de arheologi
O echipă de arheologi a descoperit rămășițele a 227 de copii sacrificați potrivit unui ritual din cultura precolumbiană Chimu, care a înflorit pe coasta de nord a statului Peru până în Ecuadorul de astăzi, între anii 900 e.n. și 1450 e.n.
„Este vorba despre cel mai mare sit de sacrificare a copiilor”, a precizat arheologul Feren Castillo, adăugând că săpăturile începute în 2018 au fost efectuate în situl Pampa la Cruz, în stațiunea balneară Huanchaco, la circa 700 de kilometri nord de Lima.
Copiii sacrificați, cu vârste cuprinse între patru și 14 ani, au fost uciși conform unui ritual efectuat pentru „a potoli mânia” zeilor civilizației Chimu și a stopa catastrofele naturale, care erau în realitate asociate fenomenului climatic El Nino. Arheologii au descoperit, de asemenea, dovezi ale unui episod de ploi abundente la momentul sacrificării.
Huanchaco a fost teatrul mai multor sacrificii de acest gen în timpul imperiului Chimu. O groapă comună conținând rămășițele a 56 de copii a fost descoperită în iunie 2018 în același sit din Pampa la Cruz, iar o alta, în care au fost găsite rămășițele a 140 de copii și a 200 de lame tinere a fost descoperită în aprilie același an în apropiere, în situl Huanchaquito.
Civilizația Chimu a fost cucerită de imperiul Inca în 1475, cu aproximativ 50 de ani înainte de sosirea primilor conchistadori în regiunea Anzilor.
Foto sus: Programa Arqueologico Huanchaco