Poarta de intrare într-un oraș din epoca bronzului timpuriu descoperită la Tell Erani (© Yoli Schwartz / Israel Antiquities Authority)

O poartă de intrare într-un oraș din epoca bronzului timpuriu, descoperită în Israel

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 24 august 2023

O echipă de arheologi israelieni a descoperit în situl arheologic Tell Erani o poartă de oraș cu o vechime de 5.500 de ani, cel mai vechi obiect de acest gen găsit până în prezent în regiune.

Descoperirea i-a determinat pe specialiști să regândească momentul care a marcat începutul urbanizării în zonă, informează Agerpres.

Poarta a fost descoperită în situl Tell Erani în timpul lucrărilor prealabile instalării planificate a unei conducte de apă, în apropierea orașului Kiryat Gat, conform Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).

Tell Erani, care ocupă o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați, a fost un important centru urban în regiune în epoca bronzului timpuriu.

„Este pentru prima dată când a fost descoperită o poartă atât de mare, datând din epoca bronzului timpuriu”, a declarat conducătoarea sitului, Emily Bischoff.

Poarta a făcut parte din sistemul de fortificații al orașului, reflectând începutul urbanizării în Levantul sudic, a menționat IAA.

Partea conservată a porții, care are 1,5 metri înălțime și este atașată de zidurile orașului antic, descoperite în cadrul unor săpături anterioare, include un pasaj construit din pietre mari, care conduce în oraș. Poarta era flancată de două turnuri de piatră, cu șiruri de cărămizi de pământ între ele.

„Această (poartă) nu a fost realizată de unul sau de câțiva indivizi. Sistemul de fortificații este o dovadă a organizării sociale ce reprezintă începutul urbanizării”, a subliniat Bischoff.

Până în prezent, experții au presupus că urbanizarea zonei a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu 300 de ani mai târziu decât relevă această ultimă descoperire.

Mai multe pentru tine...