Oamenii de ştiinţă au descoperit indicii privind utilizarea argintului ca mijloc de plată în sudul Levantului care datează din Epoca Bronzului (foto: Israel Antiquities Authority)

Când a început să fie utilizat argintul ca mijloc de plată în sudul Levantului

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 10 ianuarie 2023

Oamenii de știință din Israel au descoperit indicii privind utilizarea argintului ca mijloc de plată în sudul Levantului care datează din Epoca Bronzului, cu aproximativ 3.600 de ani în urmă.

Studiul, realizat în comun de Universitatea din Haifa și Universitatea Ebraică din Ierusalim, antedatează cu aproximativ 500 de ani perioada din istorie în care argintul era utilizat ca mijloc de plată în regiunea antică din sudul Levantului, potrivit unui comunicat al Universității din Haifa, citat de Agerpres.

Utilizarea argintului ca mijloc de plată în Mesopotamia în mileniul al III-lea î.Hr. era deja cunoscută, însă în ceea ce privește sudul Levantului - regiune ce cuprindea teritorii pe care se află în prezent în principal Israelul, Palestina și Iordania - opinia predominantă era că această practică a devenit comună abia în Epoca Fierului, începând cu secolul al XII-lea î.Hr.

După examinarea tezaurelor alcătuite din piese de argint descoperite de-a lungul anilor în mai multe regiuni, cercetătorii au confirmat utilizarea acestora ca mijloc de plată după forma, cantitatea și locurile publice în care acestea au fost găsite, cum ar fi un depozit sau la porțile orașului.

Multe dintre piesele de argint arătau ca niște brățări care fuseseră împărțite în diferite dimensiuni, prin urmare nu erau utilizate în scop ornamental, au explicat cercetătorii.

Foto: Israel Antiquities Authority