
O imagine fidelă a unei fortificații vechi de aproape 5000 de ani, ascunsă în pădurile județului Neamț
O imagine fidelă a unei fortificații vechi de aproape 5000 de ani, ascunsă în pădurile județului Neamț, a fost obținută folosind scanările LiDAR, anunță arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
„Colaborarea frumoasă cu Vlad Dulgheriu, de la Geocad Services, a adus și rezultate frumoase pentru ceea ce înseamnă descoperirea unor situri arheologice deosebite, care sunt ascunse în pădurile județului Neamț.
Grație tehnologiei actuale și folosind scanările LiDAR am putut obține o imagine fidelă a unei fortificații vechi de aproape 5000 de ani. Am observat cu acest prilej detalii pe care nu le puteam observa în teren tocmai datorită vegetației.
După frumoasele colaborări cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Geo Edu Lab și Geocad Services, județul Neamț beneficiază în prezent de investigarea celor mai multe fortificații preistorice și antice din zona subcarpatică a Moldovei. Promovăm județul Neamț prin cercetare”, notează arheologul Vasile Diaconu.
LiDAR, acronimul de la „Light Detection and Ranging”, este o tehnologie asemănătoare radarului și sonarului care emite pulsuri laser din zbor, deasupra unei locații, generând informații 3D cu privire la forma și trăsăturile structurilor aflate la sol.
Foto sus: Facebook / Vasile Diaconu - archaeologist
Mai multe pentru tine...