
Un întreg oraș vechi de 600 de ani, descoperit cu ajutorul sistemului LIDAR
Perimetrul integral al unui oraș zapotec vechi de 600 de ani a fost identificat din avion cu ajutorul tehnologiei LIDAR, într-o regiune din sudul Mexicului.
Pentru a afla mai multe despre acest oraș din secolul al XV-lea, cunoscut drept Guiengola, o echipă coordonată de Pedro Guillermo Ramón Celis, cercetător postdoctoral la Universitatea McGill din Canada, a folosit sistemul LIDAR pentru a cartografia situl în decembrie 2022. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Ancient Mesoamerica, informează LiveScience.
Cu ajutorul tehnologiei LiDAR se poate îndepărta virtual vegetația, dând astfel la iveală urmele lăsate de oameni în trecut la suprafața solului. Folosind datele obținute astfel, oamenii de știință pot determina topografia unei zone.
O populație indigenă care continuă să existe în Mexic, zapotecii au ridicat orașul Guiengola, în apropierea Pacificului, unde o parte din această populație a migrat secolele XIV–XV.
Deși existența acestui oraș a fost menționată în texte istorice spaniole, iar arheologii au desfășurat săpături la fața locului, întreaga extindere a orașului nu era cunoscută până la folosirea sistemului LIDAR.
Conform acestui studiu recent, orașul acoperea o suprafață de 360 de hectare și cuprindea peste 1.100 de clădiri. Orașul era apărat de patru kilometri de ziduri, dispunea de o rețea internă de străzi și a fost ridicat după un plan urban clar organizat. Elitele și oamenii de rând trăiau în cartiere separate.
Conform arheologilor, acest oraș ar fi fost locuit timp de 150 de ani, aproximativ între anii 1350 și 1500 și a fost abandonat cu câteva decenii înainte de contactul cu europenii din 1521.
Documentele spaniole din epocă susțin că aztecii ar fi atacat Guiengola în 1497, dar au fost învinși de zapoteci. Celis și echipa sa au identificat urme arheologice ale acestei campanii aztece.
Foto sus: LiveScience / Guiengola Archaeological Project
Mai multe pentru tine...