Muhammad Ali a murit, legenda trăiește! jpeg

Muhammad Ali a murit, legenda trăiește!

­čôü Biografii
Autor: Redactia OK Magazine

Pe numele s─âu real Cassius Clay, s-a stins din via╚Ť─â la 74 de ani, dup─â 30 de ani de lupt─â cu necru╚Ť─âtoarea boal─â Parkinson ╚Öi o pneumonie cu care se lupta ├«nc─â din 2014.

Internat joi ├«ntr-un spital din Arizona, unde fusese conectat la aparate, acuz├ónd probleme respiratorii, acesta a decedat ├«n urma unor complica╚Ťii. Medicii au anun╚Ťat familia c─â ╚Öansele de supravie╚Ťuire sunt mici, iar purt─âtorul de cuv├ónt al acestuia a f─âcut publice informa╚Ťiile conform c─ârora sportivul se afla ├«ntr-o stare extrem de grav─â. De altfel, acesta fusese internat de dou─â ori la finalul lui 2014 ╚Öi la ├«nceputul lui 2015, fiind diagnosticat cu pneumonie. Ceremonia de adio va avea loc, a╚Öa cum ╚Öi-a dorit acesta, ├«n ora╚Öul s─âu natal, Louisville, Kentucky.

Via╚Ťa lui a fost, ├«ns─â, demn─â de un roman. A fost acest Luther King al sportului, c─âci cel al c─ârui nume se confund─â cu boxul este mai mult dec├ót o legend─â. A avut convingeri politice puternice, pentru care a militat toat─â via╚Ťa ╚Öi pe care ╚Öi le-a expus ├«n ciuda bolii teribile care i-a m─âcinat ultimii ani de existen╚Ť─â.

OK! ├«╚Ťi prezint─â povestea  Regelui, singura vedet─â de pe Walk of Fame care a refuzat ca steaua reprezentativ─â s─â fie pus─â pe celebrul trotuar, fiind, ├«n prezent pe peretele Dolby Theatre, acolo unde are loc ceremonia de decernare a Premiilor Oscar. Motivul a fost ca numele lui s─â nu fie c─âlcat ├«n picioare de cei care nu au respect pentru ce a realizat el.

image

Au trecut mai mult de 50 de ani de c├ónd numele lui era rostit, pentru prima dat─â, de o lume ├«ntreag─â, la Olimpiada de la Roma din 1960, acolo unde sportivul era ├«ncoronat campion. Era primul pas, unul at├ót de important, c─âtre nemurirea pe care i-o aduce supranumele ÔÇ×TheGreatest of All TimeÔÇť. Numai c─â, ├«n acei ani, numele lui se scria ┼či se pronun┼úa altfel. Cassius Marcellus Clay venea pe lume pe 17 ianuarie 1942 ├«n ora┼čul american Louisville, din statul Kentucky, ├«ntr-o familie numeroas─â, sportivul av├ónd o sor─â ┼či al┼úi patru fra┼úi. Tat─âl lui Clay, descendent al sclavilor africani din sudul at├ót de rasist pe atunci, era metodist, dar copiii lui au fost crescu┼úi ├«n cultul Baptist.

Micu┼úul Cassius poate c─â n-ar fi fost convins s─â se dedice boxului, dac─â o ├«nt├ómplare din copil─âria lui nu l-ar fi adus fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu un ofi┼úer de poli┼úie. Ei bine, pe c├ónd avea doar 12 ani, viitorul pugilist voia s─â-i ÔÇ×fac─â felulÔÇť unui ho┼ú care-i furase bicicleta, ├«ns─â un ofi┼úer de poli┼úie din Louisville l-a oprit, recomand├óndu-i s─â ├«nve┼úe mai ├«nt├ói s─â boxeze. Zis ┼či f─âcut. Succesul lui Clay ├«n boxul amator avea s─â se traduc─â la 100 de victorii ┼či doar cinci ├«nfr├óngeri ┼či s─â culmineze cu medalia de aur de la Roma, la categoria semigrea. Clay era campion olimpic, ├«ns─â nu avea voie s─â intre ├«n barurile americane pentru albi. Frustrat, boxerul avea s─â m─ârturiseasc─â c─â ┼či-a aruncat medalia ├«n r├óul Ohio, de┼či unii biografi ai campionului neag─â acest lucru, sus┼úin├ónd c─â, defapt, a pierdut-o. ├Äns─â faima ├«n acest sport at├ót de dur avea s─â se construiasc─â ├«n ringurile profesioniste, acolo unde Clay a debutat pe 29 octombrie 1960, ├«ntr-un meci cuTunney Morgan Hunsaker, un ┼čef de poli┼úie din West Virginia.Ceea ce a realizat ├«n box acest mare campion este demn de un manual al acestui sport:dou─â meciuri colosale cu Sonny Liston, ├«n urma c─ârora Clay s-a autoproclamatÔÇ×The GreatestÔÇť, trei ├«ncle┼čt─âri epice cu Joe Frazier, o victorie incredibil─â asupra lui George Foreman ┼či detronarea lui Leon Spinks, ├«n cursa pentru al treilea titlu la categoria supergrea. Clay avea s─â fie ├«ncoronat ├«n anii 1964, 1974 ┼či 1978. De fapt, respect├ónd adev─ârul istoric, nu Clay era campion, ci Muhammad Ali, acel nume pe care fostul baptist l-a primit dup─â convertirea la Islam. ÔÇ×Cassius Clay este numele meu de sclavÔÇť, declara Ali, de┼či, la ├«nceput, pu┼úini au acceptat s─â i se adreseze a┼ča. Sportivul avea s─â declare, mai t├órziu, c─â a participat la prima ├«nt├ólnire a Na┼úiunii Islamice, un fel de organiza┼úie a musulmanilor de culoare, ├«n 1961. La ├«nceput, ├«n secret.

image

Dup─â ce a fost recrutat de Na┼úiune ├«n 1964, Ali a f─âcut public─â noua lui religie. Numai c─â, ├«n acela┼či timp, ┼či-a atras ┼či dezaprobarea albilor ┼či chiar a unor afro-americani, care priveau organiza┼úia ca pe una a urii, ce propov─âduia violen┼úa. Nici Ali nu-┼či f─âcea favoruri cu declara┼úii de genulÔÇ×Inamicii mei sunt albii, nu VietcongulÔÇť, legat de r─âzboiul din Vietnam, sau ÔÇ×Nu vrem s─â tr─âim printre albiÔÇť . ├Än 1975, Ali face trecerea de la secta Na┼úiunea Islamic─â c─âtre Sunnism, curentul religios majoritar al Islamului. Din p─âcate, convingerile religioase aproape extremiste a  veau s─â-l coste (nu definitiv, ├«ns─â)primul titlu mondial la categoria supergrea. S-a ├«nt├ómplat ├«n 1967, c├ónd forul boxului american i-a retras centura de campion ┼či i-a suspendat licen┼úa depracticare a acestui sport, dup─â ce Ali a refuzat s─â mearg─â la r─âzboi, ├«n Vietnam.

Click aici pentru continuare