Serviciile secrete americane: Vladimir Putin ar fi coordonat eforturile de manipulare a alegerilor prezidențiale din SUA din 2020  jpeg

Mesajul lui Vladimir Putin, la moartea lui Mihail Gorbaciov

📁 Istorie recentă
🗓️ 1 septembrie 2022

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a avut un „impact uriaș asupra cursului istoriei” și s-a străduit pentru „propriile soluții la probleme urgente”, a transmis actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, citat de Reuters.

„A condus țara noastră într-o perioadă de schimbări complexe, dramatice, de politică externă la scară largă, de provocări economice și sociale”, a transmis Putin într-o scrisoare de condoleanțe adresată familiei lui Gorbaciov.

Putin a admis că Gorbaciov a înțeles necesitatea unor reforme, străduindu-se „să ofere propriile soluții la problemele urgente”, a subliniat Putin.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat că fostul președinte sovietic a dat dovadă de un optimism nejustificat în privința apropierii de Occident, relatează adevarul.ro.

„A vrut sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că acest lucru va favoriza o perioadă de dragoste eternă între o nouă Uniune Sovietică și Occident. Acest romantism nu era justificat. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a mers bine și s-a vădit setea de sânge a adversarilor noștri. E bine că ne-am dat seama la timp și am înțeles” despre ce e vorba, a spus Peskov.

Mihail Gorbaciov, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, este creditat în Occident pentru că a pus capăt Războiului Rece fără vărsare de sânge, pentru care a primit de altfel Premiul Nobel pentru Pace. Totuși, mulți ruși continuă să-i poarte pică pentru că a grăbit destrămarea Uniunii Sovietice prin politicile sale de deschidere democratică.

Mulți ruși nu-l pot ierta nici pentru perioada de greutăți economice care a urmat.

Vladimir Putin nu va asista la funeraliile lui Mihail Gorbaciov

Funeraliile lui Mihail Gorbaciov vor avea loc sâmbătă, a anunţat fiica sa, Irina. Ceremonia funerară se va desfășura în Sala Coloanelor a Casei Sindicatelor din Moscova, rezervată personalităţilor ilustre, printre care Lenin și Stalin. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, la cimitirul Novodevici.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va asista sâmbătă la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, decedat la vârsta de 91 de ani, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Agerpres.

"Ştim că ceremonia principală va fi pe 3 septembrie, precum şi funeraliile, însă agenda preşedintelui nu-i va permite să fie acolo", a declarat Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă, precizând că Vladimir Putin s-a deplasat deja la spitalul moscovit unde a murit Mihail Gorbaciov pentru "a depune flori la sicriul lui".

Mai multe pentru tine...