Foto: Facebook / Maia Sandu

Lecțiile alegerilor din Republica Moldova

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 noiembrie 2024

România și întreaga Uniune Europeană au răsuflat ușurate la anunțarea rezultatelor votului din Republica Moldova, atât în privința referendumului referitor la integrarea în UE, cât și a alegerilor prezidențiale, dar adevărul este că glonțul a trecut periculos de aproape de ureche, mai ales în ceea ce privește referendumul.

În ambele situații, victoria a fost decisă de voturile venite din afara Republicii Moldova, iar, în cazul referendumului, diferența a fost doar de 13.000 de voturi în favoarea integrării europene.

Cu toate acestea, victoria președintei Maia Sandu (foto sus) este mare, ținând cont cu cine s-a luptat cu adevărat, cu ce a avut de-a face, cu gradul fără precedent de manipulare a voturilor, de la dezinformare la cumpărarea efectivă a cetățenilor pentru a vota în favoarea forțelor pro-ruse. În aceste condiții, curajul și determinarea Maiei Sandu au jucat un rol crucial, la fel ca hotărârea votanților pro-europeni din diaspora de a nu-și abandona țara, în ciuda greutăților și a obstacolelor cu care s-au confruntat.

Votul din Republica Moldova a arătat cât de expuse sunt procesele electorale tentativelor de manipulare. Rețelele sociale pot fi folosite ca arme de deturnare a votului, nu numai de dezinformare. Sunt fenomene care au fost investigate și documentate de multă vreme, dar acum avansul tehnologic, inclusiv folosirea inteligenței artificiale, face aceste instrumente mult mai nocive, mult mai eficiente.

Am avut, în România, operațiunea de influențare a votului din Republica Moldova, prin intermediul unor cântăreți și influenceri cu foarte mulți urmăritori pe rețelele sociale. Din fericire, lucrurile au fost stopate destul de repede. Dar metoda a fost încercată și poate va fi perfecționată pentru alegerile noastre de la sfârșitul lui noiembrie - începutul lui decembrie. Cât de pregătite sunt instituțiile statului român pentru a contracara astfel de fenomene? Cât de mult înțeleg politicienii că avem de-a face cu o amenințare care nu poate fi trecută cu vederea la adresa siguranței alegerilor, de fapt la adresa siguranței naționale? Alegerile sunt piatra de temelie într-o democrație, iar subminarea procesului electoral poate crea crize extrem de periculoase, mai ales în situația în care societatea este polarizată, iar votul, strâns. Este valabil peste tot în lume, din Statele Unite până în România.

În cazul alegerilor pentru Palatul Cotroceni, lupta este acerbă pentru intrarea în turul al doilea. Pentru prima oară, nu avem o finală în care să știm cu un grad mare de probabilitate cine vor fi competitorii. Sondajele de opinie se contrazic, dau rezultate diferite, este multă confuzie. În aceste condiții, o operațiune de manipulare lansată cu puțin timp înainte de deschiderea urnelor are șanse să producă efecte semnificative într-o luptă umăr la umăr între mai mulți candidați la intrarea în turul al doilea. Acest lucru poate schimba peisajul electoral pentru că alegerile parlamentare sunt în duminica dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale. Evident că un candidat calificat în finală va trage în sus, în alegerile parlamentare, partidul pe care îl reprezintă. Iar în lupta pentru intrarea în turul al doilea, câteva sute de voturi pot face diferența.

Acum știm cât de mult contează cu adevărat fiecare vot și cât de important este ca toate voturile să poată fi exprimate liber.

Foto sus: © Facebook / Maia Sandu