Ioan Aurel Pop: ┬źG├ónduri despre rom├óni ╚Öi Rom├ónia ├«n momente de cump─ân─â┬╗  jpeg

Ioan-Aurel Pop: ┬źG├ónduri despre rom├óni ╚Öi Rom├ónia ├«n momente de cump─ân─â┬╗

­čôü Istorie recent─â
Autor: Ioan-Aurel Pop

Exist─â ├«n istoria popoarelor victorii pe c├ómpurile de r─âzboi care nu valoreaz─â nimic, dar exist─â ╚Öi ced─âri nepermise ├«n timpuri de pace care reprezint─â pre╚Ťul a zeci de ├«nfr├óngeri militare. Poporul rom├ón, umilit ╚Öi dispre╚Ťuit adesea de-a lungul istoriei, ╚Öi-a dob├óndit cu greu demnitatea din vremurile moderne, construindu-╚Öi, de la 1848-1849 p├ón─â la 1918, o ╚Ťar─â numit─â ╚Üara Rom├óneasc─â sau Rom├ónia, cu un loc recunoscut ├«ntre ╚Ť─ârile lumii.

S─ârb─âtoarea na╚Ťional─â a acestei ╚Ť─âri ÔÇô ÔÇ×binecuv├óntate ├«ntre toate de Domnul pre p─âm├óntÔÇŁ (Nicolae B─âlcescu) ÔÇô este ziua de 1 Decembrie, ora noastr─â astral─â, cum ar fi spus ╚śtefan Zweig. Aceast─â zi drag─â nou─â, Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei, a fost ignorat─â ├«n 2016 de c─âtre diploma╚Ťii maghiari, care au primit ordin de la Budapesta s─â nu participe la ceremoniile fire╚Öti din cercurile oficiale, pe motiv c─â evenimentul ÔÇ×├«i jigne╚ÖteÔÇŁ, c─â ÔÇ×maghiarii nu au ce s─â s─ârb─âtoreasc─â la 1 decembrieÔÇŁ, c├ónd ÔÇ×Transilvania a fost rupt─â din trupul ╚Ť─ârii-mam─â, UngariaÔÇŁ.

├Än ciuda acestui fapt, f─âr─â precedent ├«n analele diploma╚Ťiei ├«ntre ╚Ť─âri aliate, diploma╚Ťii rom├óni au primit cuv├ónt de ordine s─â participe peste tot la celebr─ârile organizate de misiunile Ungariei oriunde ├«n lume. A fost gestul civilizat al unei ╚Ť─âri europene c─âtre o alt─â ╚Ťar─â european─â, vecin─â ╚Öi aliat─â. Acesta s-a petrecut cu un mare sacrificiu de m├óndrie na╚Ťional─â rom├óneasc─â, fiindc─â la 15 martie 1848, la Bratislava (numit─â pe atunci, oficial, Pozsony, capitala legislativ─â a Ungariei multina╚Ťionale, parte a Imperiului Habsburgic), revolu╚Ťionarii unguri, care visau reconstituirea ÔÇ×Ungariei IstoriceÔÇŁ, a Coroanei Sf├óntului ╚śtefan, au decis ÔÇ×unirea Transilvaniei cu UngariaÔÇŁ.

Cu alte cuvinte, cea mai avansat─â parte a elitei ungare de atunci, f─âr─â s─â ╚Ťin─â seama de voin╚Ťa majorit─â╚Ťii rom├óne╚Öti, reprezent├ónd dou─â treimi din popula╚Ťia Transilvaniei, a desfiin╚Ťat printr-o tr─âs─âtur─â de condei individualitatea istoric─â a provinciei ├«n cauz─â ╚Öi i-a readus pe rom├óni la situa╚Ťia de supu╚Öi ai st─âp├ónilor unguri. Acest fapt s-a petrecut sub lozinca libert─â╚Ťii, egalit─â╚Ťii ╚Öi fraternit─â╚Ťii, adic─â a ÔÇ×prim─âverii popoarelorÔÇŁ, c├ónd toate na╚Ťiunile aveau dreptul la un statut de existen╚Ť─â de sine st─ât─âtoare. Iar aceast─â elit─â ÔÇ×avansat─âÔÇŁ nu ├«n╚Ťelegea de ce rom├ónii, slovacii sau croa╚Ťii se ar─âtau recalcitran╚Ťi fa╚Ť─â de marile ÔÇ×binefaceriÔÇŁ care li se preg─âteau.

Atunci, Avram Iancu, craiul rom├ónilor, cu sus╚Ťin─âtorii lui i-au ridicat pe rom├óni la lupt─â pentru ap─ârarea existen╚Ťei lor. La scurt─â vreme, Simion B─ârnu╚Ťiu a rostit ├«n Catedrala Blajului memorabilele cuvinte: ÔÇ×├Ämp─âratul ne-a ├«n╚Öelat, patria (statul habsburgic) ne-a ferecat ╚Öi ne-am trezit c─â numai credin╚Ťa ├«n noi ├«n╚Öine ╚Öi ├«n neamul rom├ónesc ne poate m├óntuiÔÇŁ.

Oare s─â fi uitat politicienii rom├óni toat─â aceast─â zbatere istoric─â salvatoare, care ne-a condus spre deciziile fundamentale de la 1918 ? Oare s─â nu mai existe deloc credin╚Ť─â ├«n na╚Ťiunea rom├ón─â ? Oare s─â fi ajuns noi, rom├ónii ╚Öi ╚Ťara noastr─â, o marf─â la masa de negocieri murdare a politicienilor? Noi respect─âm ziua de 15 martie, de╚Öi ne jigne╚Öte sentimentele ╚Öi demnitatea na╚Ťional─â.

De aceea, credem c─â autorit─â╚Ťile rom├óne, ├«nainte de a recunoa╚Öte ├«n Rom├ónia vreun alt privilegiu pentru concet─â╚Ťenii no╚Ötri, trebuie s─â se asigure de garantarea de c─âtre Ungaria ╚Öi de c─âtre minoritatea ungar─â din Rom├ónia a respect─ârii Zilei Na╚Ťionale a Rom├óniei, de recunoa╚Öterea oficial─â a meritului armatei rom├óne care, ├«n 1919, a salvat Europa Central─â de ÔÇ×Republica Sovietic─â UngariaÔÇŁ (mai corect, de pecinginea comunist─â), de crearea condi╚Ťiilor de conservare a identit─â╚Ťii na╚Ťionale a rom├ónilor din Ungaria. Ar fi bine ca politicienii de la Bucure╚Öti s─â nu se joace cu demnitatea ╚Öi cu onoarea milioanelor de rom├óni, fiindc─â s-ar putea s─â vin─â cur├ónd un moment c├ónd ÔÇ×m─âm─âliga va explodaÔÇŁ din nou.

Prof. dr. Ioan-Aurel Pop este Rector al Universit─â╚Ťii Babe┼č-Bolyai, membru al Academiei Rom├óne ╚Öi directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Rom├óne. 

404282 111875078934670 682916941 n jpg jpeg