├Änrudirea a doi vikingi deceda╚Ťi acum 1000 de ani ├«n Anglia, respectiv Danemarca, confirmat─â de analize ADN jpeg

├Änrudirea a doi vikingi deceda╚Ťi acum 1000 de ani ├«n Anglia, respectiv Danemarca, confirmat─â de analize ADN

­čôü Epoca vikingilor
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 16 iunie 2021

Analize ADN efectuate pe scheletele a doi vikingi care au murit acum 1000 de ani ├«n Anglia, respectiv Danemarca, eviden╚Ťiaz─â o leg─âtur─â de rudenie ├«ntre cei doi r─âzboinici, descoperire ce arunc─â o lumin─â nou─â asupra raidurilor vikingilor ├«n Europa.

La începutul secolului al XI-lea, unul dintre cei doi vikingi a murit în Anglia din cauza unor răni la cap și a fost îngropat într-un mormânt comun din Oxford. Celălalt a decedat în Danemarca, iar scheletul său prezintă urme de lovituri care sugerează că ar fi participat la bătălii, informează Agerpres.

ÔÇ×Este o descoperire grozav─â, deoarece acum putem reconstrui mi╚Öc─ârile ├«n spa╚Ťiu ╚Öi timp ale unei familiiÔÇŁ a declarat arheologul Jeanette Varberg, de la Muzeul Na╚Ťional al Danemarcei.

Foto: Facebook / Nationalmuseet

vikingi 3 jpg jpeg

Potrivit acesteia, este foarte rar ca arheologii s─â descopere leg─âturi de familie ├«ntre diferite schelete, mai ales atunci c├ónd nu este vorba de suverani. O analiz─â ADN a acestor schelete din epoca viking─â (secolele VIII - XII) a dezv─âluit c─â r─âzboinicii erau rude de gradul al doilea. De╚Öi rudenia este incontestabil─â, este, totu╚Öi, imposibil s─â se determine leg─âtura exact─â dintre cei doi b─ârba╚Ťi.

ÔÇ×Este foarte dificil de spus dac─â cei doi au tr─âit ├«n aceea╚Öi epoc─â sau dac─â, poate, ├«ntre ei a existat o diferen╚Ť─â de o genera╚Ťie, deoarece nu exist─â nimic ├«n morminte care s─â ne poat─â oferi o datare exact─â, prin urmare avem o marj─â de plus sau minus 50 de aniÔÇŁ, a explicat Varberg.

Foto: Facebook / Nationalmuseet

vikingi 2 jpg jpeg

Consensul istoric ├«n privin╚Ťa vikingilor este c─â str─âmo╚Öii danezilor au cucerit Sco╚Ťia ╚Öi Anglia. T├ón─ârul ÔÇ×a murit, poate, ├«ntr-un raid viking, ├«ns─â o alt─â teorie sus╚Ťine c─â el a fost victima unui decret regal al regelui Angliei Aethelred al II-lea, care ├«n 1002 a ordonat uciderea tuturor vikingilor din AngliaÔÇŁ, a precizat Varberg.