Summer thermometer jpg

Încălzirea politică globală

📁 Istorie recentă
🗓️ 16 iulie 2024

Anul trecut a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o temperatură medie la nivel global de 14,98 grade Celsius, mai mare cu 1,48 grade faţă de perioada de referinţă 1850-1900, arată serviciul european privind schimbările climatice. Lunile iulie și august ale lui 2023 au fost cele mai calde înregistrate vreodată. În România, la fel, conform Ministerului Mediului, anul 2023 a fost cel mai cald din istoria înregistrărilor meteo din ţara noastră.

Măsurătorile de până acum și previziunile meteo arată că 2024 va depăși anul 2023 și va fi și mai călduros.

Chiar dacă fenomenul încălzirii globale este negat de unii, efectele sunt clare pentru toată lumea, care se confruntă cu fenomene meteo extreme mult mai frecvente decât cu ani în urmă, secete, inundaţii, furtuni devastatoare.

Stresul climatic s-a suprapus în 2024 cu stresul unui an politic fără precedent. Jumătate din populaţia lumii a mers sau merge în alegeri în acest an. Lucrurile s-au încins bine de tot în Europa și în Statele Unite.

În alegerile europene, majoritatea proeuropeană s-a dovedit solidă, dar câștigurile extremei drepte, mai ales în Franţa, au dus la alegeri anticipate. Președintele Emmanuel Macron a reușit să oprească ascensiunea extremei drepte spre putere, dar reprezentanţii doamnei Le Pen se regrupează în Parlamentul European, încercând să devină tot mai influenţi în politicile de la Bruxelles.

În SUA, rezultatul dezastruos pentru Joe Biden din dezbaterea cu Donald Trump a dus la un val de cereri în tabăra democrată pentru retragerea actualului președinte din cursa electorală. Cu cinci luni înainte de alegeri, democraţii se găsesc într-o situaţie extrem de dificilă, în care trebuie să decidă dacă merg mai departe sau renunţă la propriul președinte!

Dacă Europa a trecut prin momente electorale complicate în această vară, ce va fi în America în toamnă? Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni. Dar importanţa politică a lui 2024 nu va putea fi contestată de nimeni. Este un an torid la nivel global.

Textul a fost publicat în numărul 270 al revistei „Historia” (revista:270), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iulie - 14 august, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

FOTO: Wikimedia Commons