Hypogeul, comoara de sub vechiul Tomis, va fi reabilitat  Picturile din mormântul antic, scoase la iveală prin proiecţii jpeg

Hypogeul, comoara de sub vechiul Tomis, va fi reabilitat. Picturile din mormântul antic, scoase la iveală prin proiecţii

­čôü Patrimoniu
Autor: Mariana Iancu

Începe reabilitarea unui monument unic în ţară, mormântul pictat (Hypogeul) de la Constanţa, din centrul vechiului Tomis, o comoară care de ani de zile zace nepusă în valoare, relatează adevarul.ro

├Än aceast─â lun─â vor ├«ncepe lucr─ârile de desc─ârcare de sarcin─â arheologic─â la morm├óntul pictat (Hypogeul) de la Constan┼úa, de pe strada Mircea cel B─âtr├ón, procedur─â obligatorie ├«nainte de reabilitarea propriu-zis─â. ÔÇ×Avem autoriza┼úia de la Ministerul Culturii care ne-a permis s─â ac┼úion─âm ├«n acel punctÔÇť, spune directorul interimar al Muzeului de Istorie ┼či Arheologie Constan┼úa, Aurel Mototolea.

Zona respectiv─â, situat─â ├«n afara zidurilor vechii cet─â┼úi Tomis, este una de morminte. ÔÇ×Suntem departe de zidul cet─â┼úii ┼či sper─âm s─â mai descoperim morminte. Dar pot ap─ârea ┼či surprize. Este posibil ca civiliza┼úiile ulterioare s─â fi construit aici cevaÔÇť, arat─â arheologul Mototolea.

După descărcarea de sarcină arheologică a terenului va începe reabilitarea mormântului (Hypogeu), urmând ca acesta să poată fi admirat de vizitatori. Cum intrarea nu este posibilă, spaţiul fiind foarte îngust, pe clădirea ce va fi ridicată deasupra nivelului solului vor fi proiectate imagini din interiorul mormântului.

m2 jpg jpeg

Reabilitarea Hypogeului are o valoare de 4.413.750 lei f─âr─â TVA, fonduri UE.

Morm├óntul, care dateaz─â din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperit ├«n 1988, ├«n timpul unor lucr─âri edilitare, de c─âtre arheologii Constantin Chera ┼či Virgil Lungu. ├Än interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite ├«n sicrie de lemn corpurile a patru mor┼úi, un schelet ├«n st├ónga intr─ârii ┼či altul, de copil, ├«ntr-o amfor─â spart─â. De mare valoare este pictura de pe pere┼úi, cu influen┼úe at├ót p─âg├óne, c├ót ┼či cre┼čtine.

Pe latura de nord a cavoului este pictat─â o scen─â a banchetului funerar: ┼čapte b─ârba┼úi, doi ┼úin├ónd ├«n m├óini vase rituale. Scena osp─â┼úului funerar este prezent─â ┼či ├«n catacombele cu caracter cre┼čtin de la Roma. Pictura cavoului este ├«ntregit─â cu motive florale, arbori, animale, p─âs─âri, ce poate fi interpretat─â ca o evocare a paradisului.

m3 jpg jpeg

Este vorba de un cavou care a apar┼úinut unei familii bine situate, care tr─âia ├«n secolul IV la Tomis. ÔÇ×Cavoul a fost construit la ├«nceputul sec IV, pe la 330 b─ânuim noi, ├«n timpul lui Constantin cel Mare, c├ónd religia cre┼čtin─â era acceptat─â de c─âtre Imperiul Roman. Cert este faptul c─â aceast─â cript─â a fost folosit─â p├ón─â la ├«nceputul secolului V, c├ónd dup─â ultima depunere funerar─â nu a mai fost deschis─âÔÇť, a dezv─âluit Constantin Chera.

Pentru ca pictura s─â poat─â fi admirat─â, ├«n 2005, Institutul Na┼úional de Optoelectronic─â de la Bucure┼čti a realizat un proiect de scanare 3 D a anumitor monumente importante, printre care ┼či acest cavou pictat, dar ┼či ansamblul rupestru de la Basarabi.

Aceste scan─âri au permis refacerea ├«ntocmai a picturii cavoului mult mai t├órziu. ├Än acest fel, s-a ajuns printr-un alt proiect de refacere la scar─â 1:1 a morm├óntului pictat, care a fost expus la Muzeul de Istorie ┼či Arheologie din Constan┼úa, pentru ca publicul s─â aib─â acces ┼či s─â admire pictura care at├óta amar de vreme a stat ├«ngropat─â.