
Guvernul peruan a renunțat la planul de reducere a rezervației Nazca
Guvernul peruan a anulat planul său controversat ce viza reducerea cu 40% a rezervației care găzduiește celebrele geoglife Nazca, vechi de 2.000 de ani, după ce afirmase inițial că zona nu conține niciun patrimoniu arheologic.
Ministerul Energiei și Minelor din Peru a anunțat că decizia privind reducerea zonei protejate a fost anulată, precizând că autoritățile urmează să convoace „cât mai curând posibil o discuție științifică” cu participarea UNESCO pentru a evalua suprafața acestei rezervații de peste 5.600 de kilometri pătrați, situată la aproximativ 400 de kilometri sud de Lima, informează Agerpres.
Incluse în patrimoniul mondial UNESCO, liniile Nazca reprezintă figuri geometrice și siluete de animale, care sunt vizibile doar din aer.
„Nu există un patrimoniu arheologic sau de alt tip” în zona de exclusivitate, a declarat marțea trecută ministrul Energiei și Minelor, Jorge Montero, pentru presa străină.
Potrivit autorităților peruane, un număr neprecizat de mineri ilegali operau de mai multe luni în această parte a rezervației.
Un studiu realizat recent de o echipă japoneză cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) a permis identificarea a 303 geoglife noi în rezervație, aproape dublând numărul figurilor cunoscute până în prezent.
Semnificația reală a geoglifelor Nazca rămâne o enigmă: anumiți cercetători le consideră un observator astronomic, alții un calendar.
Primele geoglife au fost descoperite în 1927. Situl atestă prezența civilizației Nazca, ce a ocupat regiunea în perioada 200 d.Hr.- 700 d.Hr.
Mai multe pentru tine...