Misterioasele linii Nazca din Peru jpeg

Misterioasele linii Nazca din Peru

Binecunoscutul Erich von D├Ąniken considera aceste linii m─ârturii ale prezen┼úei extraterestre. Al┼úii credeau c─â sunt doar ni┼čte iluzii optice. De c├ónd au fost z─ârite prima dat─â din avion, misterioasele crea┼úii au st├órnit nenum─ârate specula┼úii. Dar ┼čtiin┼úa este pe urmele descifr─ârii lor.

Dac─â am zbura deasupra coastei peruane, am observa un produs cultural mult mai vechi dec├ót anul 0 al civiliza┼úiei vestice. Pe tot cuprinsul pustiului dintre ora┼čele Palpa ┼či Nazca se ├«ntind linii lungi, ad├ónc gravate ├«n roca sedimentar─â, de dimensiuni colosale. Ce secrete ascund aceste ├«nsemne ciudate? Liniile, l─âsate mo┼čtenire de c─âtre cultura Nazca, au fost supuse deja mai multor interpret─âri arheologice.

Contururile care m─âsoar─â p├ón─â la 20 de kilometri formeaz─â figuri geometrice ┼či animale care se a┼čtern pe un areal de nu mai pu┼úin de 500 de kilometri p─âtra┼úi. Este ┼či motivul pentru care nu pot fi z─ârite bine dec├ót de la mare dep─ârtare. Prima dat─â liniile Nazca au fost observate ├«n 1924, ┼či la scurt timp s-au realizat ┼či primele studii. Geograful german Maria Reiche a cercetat din 1941 liniile ┼či munca sa a dat la iveal─â aproximativ 50 de figuri ┼či 1000 de linii.

n1 6 jpg jpeg

Ast─âzi cei mai mul┼úi arheologi sunt de p─ârere c─â primele imagini de acest gen dateaz─â de prin anii 800 a.Hr., atribuibile culturilor Paracas din sud ┼či Chavin din Anzii centrali, precursoarele culturii Nazca. Dac─â le leg─âm ┼či de artefactele din zon─â, acestea ar putea oferi informa┼úii pre┼úioase despre v├órsta crea┼úiilor, dezvoltarea cultural─â sau limbajul ritualurilor.

Dar ce semnific─â produsele acestei civiliza┼úii? Reprezent─âri ale plantelor descriu particularit─â┼úile geografice ale regiunii:muncile agricole ┼či canalele de iriga┼úii (Puquios) probabil c─â se leag─â de asigurarea hranei ┼či a fertilit─â┼úii regiunii. Vasele ┼či pocalele din ceramic─â ÔÇô expresie a trecerii de la cultura Paracas la Nazca ÔÇô ilustreaz─â adesea p─âs─âri. Pas─ârea colibri, cu penajul s─âu colorat, reprezint─â tot prosperitatea ┼či abunden┼úa vegetatiei. ┼×oarecii ┼či broa┼čtele sunt asociate cu molima, pentru c─â amenin┼úau recoltele. Similitudinile dintre iconografia ceramicii ┼či cea a geoglifelor ne d─â oarecum de ├«nteles c─â se descrie o evolu┼úie uman─â axat─â pe agricultur─â ┼či leg─âtura str├óns─â cu p─âm├óntul.

Dac─â descoperirile de artefacte ne ofer─â o viziune asupra unui anumit areal cultural, informa┼úiile arheologice pot fi ├«n consonan┼ú─â ┼či cu misterioasele linii, markeri de identitate ai unei civiliza┼úii despre care se ┼čtie din p─âcate prea pu┼úin. Pornind de la aceast─â posibil─â conexiune cu imaginile de pe ceramic─â, s-au lansat mai multe ipoteze.

Toribio Xesspe, ├«nc─â din 1927 vedea ├«n aceste linii ni┼čte str─âzi de-a lungul c─ârora ar fi avut loc ni┼čte ceremonii. Paul Kosok ┼či Maria Reiche interpretau liniile drept un soi de calendar baz├óndu-se pe observa┼úiile astronomice ale indigenilor. Helmut Tributsch pomenea la un moment dat de iluzii optice cauzate de apa din canalele subterane folosite pentru ├«ntre┼úinerea terenului agricol, dar cele mai controversate specula┼úii tot la Erich von D├Ąniken le ├«nt├ólnim, care ├«┼či ├«nchipuia c─â ar fi fost de fapt vorba de ni┼čte piste de aterizare pentru extratere┼čtri.

n2 4 jpg jpeg

Poate că informaţii mai concrete ne vor furniza cercetările recente, care au dat la iveală nu mai puţin de 689 de astfel de geoglife, clasificate tipologic. În 2011 cercetătorii japonezi au mai descoperit alte 138 de linii. Spaţiul vast acoperit de desene vechi de până la 2800 de ani încă mai are multe răspunsuri de oferit.

Mo┼čtenirea culturii Nazca se ascunde ┼či mai ad├ónc ├«n p─âm├ónt:diverse vase descriu ceremonii ┼či rituri specifice, iar excav─ârile care au scos la iveal─â cl─âdiri din piatr─â ┼či canale subterane ne dau o idee despre felul de organizare al locuitorilor. Numeroase instrumente muzicale precum naiuri, fluiere din scoar┼ú─â de copac sau tobe ceramice ne sugereaz─â ca era o cultur─â extrem de interesant─â, cu produse mai greu interpretabile, dar c├ót se poate de umane.

Geoglifele au fost realizate prin ├«ndep─ârtarea rocilor de la suprafa┼ú─â de culoare ├«nchis─â, a┼čezate ulterior ├«n forme prestabilite, descoperindu-se solul mai deschis la culoare. ┼×an┼úurile sunt precis lucrate, ceea ce ├«nseamn─â c─â nazcanii posedau no┼úiuni de geometrie ┼či inginerie. Tony Morrison a demonstrat c─â se pot realiza linii drepte cu ajutorul c├ótorva ┼ú─âru┼či, iar Maria Reiche a explicat c─â au desenat mai ├«nt├ói figurile la scar─â mai mic─â, pe parcele de 1, 8 metri, multe descoperite l├ómg─â geoglife.

Apoi au f─âcut liniile prin ├«ntinderea unei sfori ├«ntre doi st├ólpi, cercurile cu ajutorul unei fr├ónghii ancorate de o piatr─â ┼či alte figuri complexe prin unirea anumitor arcuri de cerc. Geoglifele includ pe l├óng─â plante ┼či motive geometrice ┼či animale precum p─âianjeni, maimu┼úe, colibri, ┼čop├órle, pelicani sau chiar balene uciga┼če.

n3 4 jpg jpeg

Faptul c─â nazcanii foloseau tehnici de succes ├«n elaborarea sistemului de iriga┼úii, dar ┼či a unor interesante piramide de argil─â, pare a fi ├«n consonan┼ú─â cu talentul lor ├«n crearea unei asemenea iconografii de propor┼úii. C├ót despre observarea lor, conform unui studiu realizat ├«n 2007 pe un e┼čantion de 1500 de desene din regiunea Palpa, foarte multe imagini sunt vizibile de la nivelul solului. Dac─â avem oarecum o idee despre modul de realizare, semnifica┼úia lor las─â de dorit ┼či poate c─â nu vom avea niciodat─â o clarificare definitiv─â.

Cultura Nazca este ├«n fond una preistoric─â, f─âr─â izvoare scrise, ceea ce ├«ngreuneaz─â mult lucrurile pentru noi. Se poate s─â fi reprezentat constela┼úii. Se poate s─â fi jucat un rol ├«n pelerinaj, ca linii de ghidare spre locuri sacre precum Cahuachi ┼či piramidele de argil─â. Sau poate c─â aveau mai mare leg─âtur─â cu apa ┼či canalele subterane, fiind o pies─â de baz─â ├«n anumite ritualuri ale apelor.

Oricum, dincolo de toate fanteziile r─âs─ârite din pricina absen┼úei unor concluzii arheologice clare, nazcanii ne-au oferit drept mo┼čtenire un produs cultural cu totul deosebit, pe care merit─â s─â-l admir─âm ┼či s─â sper─âm c─â ├«ntr-o bun─â zi vom afla ce g├óndeau c├ónd au realizat magnificele linii.

Surse:

g-geschichte.de

livescience.com