Inteligența artificială a descoperit trei figuri pierdute în Liniile Nazca (© The Yamagata University Institute of Nasca)

Inteligența artificială a descoperit trei figuri pierdute în Liniile Nazca

Oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a descoperi trei figuri pierdute în Liniile Nazca din Peru, care au fost gravate în deșert în urmă cu 2.400 de ani.

Sistemul de învățare profundă este de 21 de ori mai rapid decât al unui om în găsirea unor „geoglife” antice în fotografii aeriene în Liniile Nazca din Peru, relatează livescience.com, citat de Agerpres.

Cea mai mare figură descoperită - o pereche de picioare - are o lungime de peste 77 de metri. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, figura unui pește care măsoară 19 metri și a unei păsări de 17 metri.

Oamenii de știință au folosit anterior aceeași metodă pentru a identifica o figură umanoidă care măsoară aproximativ 4 metri lungime și 2 metri în diametru, au anunțat ei în 2019.

© The Yamagata University Institute of Nasca
© The Yamagata University Institute of Nasca

Aceste figuri, sau geoglife, sunt gravate pe suprafața deșertului Nazca, de obicei prin deplasarea pietrelor negre pentru a dezvălui nisipul alb aflat dedesubt.

Peste 350 de geoglife au fost redescoperite până acum. Piloții au observat primele linii și modele geometrice în deșertul peruvian sau pampas, în anii '20, iar cercetările ulterioare au descoperit geoglife vaste care înfățișează păsări colibri, maimuțe, balene, păianjeni, flori, figuri geometrice și unelte.

Scopul exact al Liniilor Nazca este un mister de lungă durată, dar majoritatea arheologilor consideră că au fost probabil folosite pentru procesiuni ceremoniale de-a lungul contururilor figurilor.

© The Yamagata University Institute of Nasca
© The Yamagata University Institute of Nasca

Autorul principal al studiului, Masato Sakai, profesor de antropologie și arheologie la Universitatea Yamagata din Japonia, cercetează geoglifele din Nazca din 2004 folosind imagini prin satelit, fotografie aeriană, scanare aeriană Lidar și fotografiere cu drone.